Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BARCELONA U DALMACIJI Hoće li i Splićani i Dubrovčani pucati na turiste vodenim pištoljima? 

Barcelona je, dakle, prošlog tjedna došla na naslovnice mnogih svjetskih medija zbog doista jedinstvene protuturističke akcije.

Stanovnici glavnog katalonskog grada počeli su napadati turiste pištoljima na vodu, kako bi im pokazali da su nepoželjni. Barcelona je grad alternativnih  lifestylea. Toliko alternativnih da se svake večeri na mnogo mjesta u Gotičkoj četvrti javno puši marihuana. Barcelona je, kad je riječ o senzibilitetu za alternativu, Berlin Iberijskog poluotoka.
Stoga napade vodenim pištoljima treba shvatiti kao još jedan alternativni performans a ne kao iskaz većinskog raspoloženja građana Barcelone, koji žive od turizma: u Barceloni, primjerice, radi više od 8000 restorana. O barovima i kafićima da ne govorimo.

No, Barcelona ima problem sa strukturom turističkog smještaja i to gori problem od Hrvatske.  U Barceloni je registrirano više od 10.000 objekata za smještaj, ali samo 442 hotela i oko 400 hostela.

Sve su ostalo apartmani. Barcelona dakle, ima samo sedam ili osam posto hotela i hostela, naspram 92 ili 93 posto apartman. Barcelona je, baš kao i Split, postala golemi apartman. Što je dugoročno neodrživo i kad je riječ o infrastrukturi i o rastu cijena stambenog  prostora, pa zato vlasti  katalonske prijestolnice najavljuju  zabranu apartmanizacije. Apartmanizacija je učinila dio originalnih stanovnika Barcelone osiromašenim strancima u vlastitom gradu, pa su oni temperamentniji počeli  rastjerivati turiste vodenim pištoljima. Bez obzira na očigledne sličnosti između smještajno  turističkog modela u Barceloni i u Dalmaciji, nadamo se da se Splićani i Dubrovčani neće okomiti na sirote turiste. Split i Dubrovnik, naime, nemaju nikakvog izbora osim turizma.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.