Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cezar salata, najpopularnija salata na svijetu, upravo je proslavila 100. rođendan

Legenda kaže da je 4. srpnja 1924. godine restoran Caesar u pograničnom gradu Tijuani poslužio prve tanjure Cezar salate. Datum nije izabran slučajno: Tijuana je u ono vrijeme živjela od Amerikanaca koji su masovno odlazili piti preko granice, jer je u Sjedinjenim Državama vladala prohibicija. A 4. srpnja, američki Dan nezavisnosti, bio je izvrsna prigoda da što više žednih Amerikanaca u Tijuani potroši što više novca.

Cezarovu salatu izmislili su talijanski imigranti, Cesare Cardano i njegov brat Alex. Cesare je bio vlasnik restorana a Alex chef. New York Times nedavno je, međutim, sugerirao da su talijanska braća zapravo ukrala recept majke jednog od Caesarovih kuhara, koji je također bio Talijan. Prvi recept za Cezarovu salatu sadržavao je zelenu salatu, poširano jaje, krutone, maslinovo ulje, Worcestershire, češnjak, senf, parmezan, limunov sok, bijeli papar, sol i ocat od kruške. Inćuni, koji su danas neizostavni sastojak Cezar umaka, došli su godinama kasnije. Nije bilo piletine, kozica ni pancete, koji se danas često dodaju Cezarovoj salati.

Cezar salatu popularizirali su Amerikanci. Danas je neizbježna gotovo kao hamburgeri i pizza. Eater je ustvrdio da na Googleu postoje deseci tisuća različitih recepata za Cezarovu salatu, jedan od autentičnih globalnih gastronomskih fenomena. Zanimljivo je da restoran Caesar u Tijuani i danas radi: obnovljen je 2010. godine. U Hrvatskoj se najukusnije verzije Cezar salate pripremaju u Esplanadi i Carpacciu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.