Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I novi ministar turizma kao i njegova prethodnica frizira stvarne brojke. Poput činjenice da je prva polovica lipnja bila katastrofalna

Novi ministar turizma  Tonči  Glavina jučer je izjavio kako je ova turistička godina zasad izvanredna. Gospodin Glavina najavio je da bi 2024. mogla biti najuspješnija hrvatska turistička godina dosad.

Novi ministar svoj optimizam temelji na sedam posto više dolazaka i tri posto više noćenja nego u prvih šest mjeseci 2023. i  snažnom rastu zrakoplovnog prometa.

Vrlo dobro. Ali u svom naletu optimizma ministar Glavina preskočio je golemu lipanjsku rupu, s kojom se hrvatska turistička industrija suočila prije manje od mjesec dana.

Turističke statistike za prvi dio lipnja upravo su katastrofalne. Primjerice, u prvih deset dana lipnja Istra, naša najuspješnija turistička regija, zabilježila je 55 posto manje noćenja nego lani! Ni u nekim drugim područjima na Jadranu  nije bilo bitno bolje.

Porazne brojke iz prve polovice lipnja objašnjavaju se rasporedom ponekih  važnijih blagdana u našim najznačajnijim emitivnim destinacijama.

Drugih deset dana u lipnju Istra je zabilježila mnogo bolje rezultate,  ali nogometni Euro koji se održava u Njemačkoj sigurno neće pomoći da se lipanjska rupa nadoknadi. A zatim nas čekaju i Olimpijske igre u Parizu. 

Hrvatski turizam jest zabilježio odličnu predsezonu usprkos osam posto pada u travnju. Međutim, ljeto je počelo loše.

Odgovorni ministar turizma to mora javno priznati umjesto što aktualni, stvarni problem frizira ukupnim brojkama i to friziranje pokušava pojačati podacima o rastu zrakoplovnog prometa, koji za veći dio hrvatskih destinacija nije presudan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.