Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

STEAK NA KVADRAT Weber Lumin Black najmoćniji je kućni roštilj kojeg smo dosad isprobali

U ponedjeljak popodne, kad smo u podsljemenskom dijelu Zagreba napokon uhvatili dovoljno kontinuiranog sunca, iznijeli smo ne baš lagani Weber Lumin Black na balkon s pogledom na šumu iznad Mlinova. Weberu je trebalo malo više od petnaest minuta da se ugrije na maksimalnih 315 stupnjeva.

Zatim smo na roštilj stavili 90 dana odležani T Boneov porterhouse od charolaisa, koji smo prethodno doveli na sobnu temperaturu, velikodušno posolili s obje strane i s jedne strane nauljili relativno neutralnim istarskim ekstradjevičanskim leccinom. Meso je istu sekundu zacvrčalo kao da smo u vrhunskom američkom steakhouseu. Ulje i masnoća s vanjskog ruba porterhousea počeli su se cijediti ispod rešetki, što je izazvalo kratke proplamsaje: i tako smo na električnom roštilju izazvali i živu vatru, ne dulju od deset ili petnaest sekundi, koja je steaku omogućila da dobije miris i okus pravoga dima. Weber se zatim nastavio žestoko dimiti, ali bez vatre.

Poslije otprilike četiri do pet minuta okrenuli smo debeli i veliki porterhouse, koji je dobio atraktivne crne rešetkaste linije baš kao da smo ga pekli na roštilju na drveni ugljen. Zatim smo na Weber stavili devedeset dana odležani ribeye bez kosti, od T Boneova black angusa. Ribeye je odmah, baš kao i porterhouse, počeo uživati u Maillardovoj reakciji, a vrtovi na Mlinovima ispunili su se opojnim aromama dobro pečenog zrelog mesa; susjedima dim očito nije smetao jer se nitko nije bunio, zvonio na naša vrata, zvao vatrogasce ili policiju. Iskreno govoreći, mislimo da su susjedi uživali u dosta jedinstvenoj aromi masne, stare govedine, pečene na visokoj temperaturi.

Ribeye je s jedne strane imao veoma debelu masnu traku, koju redovito uklanjamo kad ribeye pečemo na tavi. Sad smo je ostavili da vidimo što će se dogoditi. Na 315 stupnjeva masni se sloj ribeyea rastopio za manje od četiri minute; u redu, barem minutu smo baš taj masni pojas držali na rešetki, ali svejedno, nikad prije kod kuće nismo uspjeli eliminirati centimetar i više debelu masnoću bez noža, samo termičkom obradom.

Ribeye se zbog viška masnoće dimio još intenzivnije od porterhousea. Kad smo meso skinuli s rešetke, bilo nam je jasno da baš nikad nismo pekli steakove na tako moćnom uređaju. Kad crni Weber Lumin dođe na 315 stupnjeva, ne želite pomisliti na bilo kakvu tavicu, pećnicu ili neki priručni roštilj. Weber Lumin kućni je električni roštilj i ne treba ga, naravno, uspoređivati s profesionalnim Weberima, plinskima ili onima na drveni ugljen koji postižu temperature veće od 400 stupnjeva.

No, 300 do 315 stupnjeva više je nego dovoljno da vaš biftek, ribeye, t-bone i porterhouse izgledaju jednako blistavo i zacrnjeno kao u dobrom restoranu, i da ostanu jednako sočni, pod uvjetom da ih ne prepečete. A ako na Weber Luminu želite peći povrće i ribe, temperatura se s 300 na 150 ili manje stupnjeva smanjuje za pet do sedam minuta i lako reguliraju termostatom. Weber Lumin može funkcionirati i kao smoker, što dosad nismo isprobali.

Weberovi su roštilji sinonim za američku roštiljsku industriju. Weber je osnovan 1893. godine u Illinoisu, jednoj od država koje predstavljaju epicentar američke stočne industrije. Weber se specijalizirao za proizvodnju roštilja početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada je postao zlatni standard za restoranske i kućne roštilje. Na Weberima se u zadnjih sedamdeset godina zasigurno ispeklo nekoliko milijardi steakova. Ova brojka nije pretjerana budući da Amerikanci, kojih je više od 300 milijuna, godišnje jedu više od 15 kilograma steakova po osobi a Weber spada među najpopularnije američke restoranske i kućne roštilje.

U osamdesetim godinama Weber je počeo otvarati svoje restorane, koji i danas uglavnom uspješno posluju. Zanimljivo je da je Weber sve do 2011. bio privatna obiteljska tvrtka. Uz genijalno pečene T Boneove steakove na našem kućom Weberu Black, pili smo Prado Enea Grand Reserva iz 2016. Riječ je o prestižnom crnom vinu iz Muge, jedne od šest prema Decanteru najvažnijih povijesnih vinarija u Rioji.

Prado Enea iz 2016. vino je dubokih okusa, savršene glatkosti visokog alkohola (14,5 posto) bez i najmanje tehničke pogreške i neusklađenosti. U Hrvatskoj još sanjamo takav standard crnih vina za novac koji nije pretjeran, osobito u usporedbi s toskanskim i bordoškim vinima slične klase (Mugina vina distribuira Moments.hr). Budući da uz roštilj u zelenilu neizbježno ide pivo, prije steakova popili smo nešto Duvela i Zmajskog Pilsa. Weberove roštilje, i kućne poput Lumina Black i profesionalne, zastupa slovenska tvrtka Rösler, poznata po distribuiranju vrhunskih noževa Wüsthoff.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.