Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ulov morske ribe u 2023. smanjen je za čak 11,9 posto u usporedbi s 2022. Očito je da ćemo jesti sve manje divlje a sve više uzgojene ribe

mikroplastika-ribarnica

Branko Šuljić, vodeći hrvatski riblji komentator, objavio je u Novom listu nove podatke o ulovu i uzgoju ribe u Hrvatskoj. Ukupni ulov morske ribe i drugih morskih organizama (rakovi, školjke, glavonošci) u 2023. godini iznosio je 55 187 tona, što je čak 11,9 posto manje nego u 2022. kad je ulovljeno 62.661 tonu.

U ukupnom ulovu kao i svake godine dominira sitna plava riba s 49 tisuća tona, što čini 88,7 posto. Među sitnom plavom ribom najzastupljenija je srdela s 57 posto ukupnog ulova, što još jednom dokazuje da se veći dio hrvatskog ribarstva bazira na srdeli pa bi stoga bilo logično da je srdela mnogo zastupljenija i u hrvatskoj restoranskoj gastronomiji. Bijele je ribe ulovljeno 3405 tona, velike plave ribe, dakle, tuna 295 tona, rakova 1074 tone, glavonožaca samo 665 tona: u hrvatskom se Jadranu, znači, lani lovilo više škampa, jastoga, hlapova i kozica nego lignji, hobotnica i sipa, što zvuči kao prilična anomalija.

Drastičan pad ulova mogao se očekivati: Gospodin Šuljić objašnjava kako je riječ o posljedici restrikcija u ribarstvu, koje propisuje Europska Unija kako bi se riblji fond mogao obnavljati. Očito je, međutim, da je došlo do značajnog rasta cijene ribe jer je vrijednost ulovljene ribe pala za samo 3,8 posto premda je ukupni ulov smanjen za 11,9 posto.

I dok ulov morske ribe pada, marikultura raste. Ukupna vrijednost uzgojene ribe lani je iznosila oko 190 milijuna eura, a preklani 167 milijuna eura. Najviše je porasla proizvodnja orade i to za 1417 tona, dok je, međutim, za 1500 tona smanjen uzgoj brancina: tržište, čini se, više voli uzgojenu oradu od uzgojenog brancina. Važno je istaknuti da je lani proizvedeno oko 17.500 tona orade i brancina, dok je divlje bijele ribe ulovljeno tek 3405 tona: uzgojene je bijele ribe na tržištu pet puta više nego ulovljene bijele ribe.

Plavoperajna tuna uzgaja se u stabilnim količinama: lani je proizvedeno oko 3250 tona tune što je gotovo jednako kao preklani, ali je zato vrijednost uzgojene plavoperajne tune skočila na 50 milijuna eura. Godinu dana ranije ista količina tune prodala se za 39,5 milijuna eura. Podaci o ribolovu i marikulturi u Hrvatskoj za 2023. ukazuju na dosta postojan trend: iz godine u godinu jest ćemo sve više uzgojene a sve manje ulovljene bijele ribe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.