Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto Kvarner zaslužuje status Gastronomske regije Europe

Od lipnja je i službeno. International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism na godišnjem je kongresu održanom u francuskom Lilleu proglasio Kvarner Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu. Riječ je o iznimno važnom priznanju, budući da je IGCAT neprofitna i neovisna organizacija s visokim ugledom u međunarodnom turističkom i ugostiteljskom miljeu. Kvarner to priznaje definitivno zaslužuje, zbog dvije grupe razloga.

Prvo, Kvarner obiluje nizom autentičnih i visokovrijednih sastojaka. Kvarnerski škampi, creska janjetina, cresko maslinovo ulje, oborita riba, kao i šumske gljive i divlje bobičasto voće iz obližnjeg Gorskog ubrajaju se u najuži vrh specifičnih hrvatskih gastronomskih obilježja. Drugo, Kvarner spada među nekoliko najvažnijih hrvatskih restoranskih područja, sa Istrom i Zagrebom, Plavi podrum, Nebo, Hidden, Navis, Zijavica, Ganeum, Johnson, Rivica, Alfred Keller, Matsunoki, Villa Rova, 7 Seas by Matija Bogdan, Jist u Viškovu, živi su dokazi  da kvarnerska restoranska scena veoma dobro funkcionira.

Naravno, uvijek postoji prostor za poboljšanje. Na Kvarneru to prije svega vrijedi za hotelsku gastronomiju, koja je, uz nekoliko iznimaka, uglavnom prosječna i anakrona. Nadamo se da će titula Europske regije gastronomije potaknuti menadžere velikih hotelskih korporacija da hrani pristupaju malo inovativnije, stručnije i lokalnije. Kvarneru je uistinu trebala injekcija turističkog adrenalina. Status Europske regije gastronomije optimalna je doza, koja bi mogla vrlo dugo trajati.

Kvarner je zbog svog geografskog položaja prirodna, lako dostupna jadranska destinacija za goste iz Zagreba, Ljubljane, ali i Austrije, Bavarske i dijela Italije. Kvarner definitivno treba izgraditi dugoročni imidž gastrodestinacije, i to gastrodestinacije koja funkcionira cijelu godinu. A naslov Gastronomske regije Europe idealan je promotivni alat za profiliranje Kvarnera u cjelogodišnju gastrodestinaciju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.