Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto rovinjski Agli Amici obitelji Scarello zaslužuje dvije Michelinove zvjezdice

Ovoga smo proljeća dvaput napisali da će rovinjski Agli Amici dobiti drugu Michelinovu zvjezdicu. Bila je to najlakša prognoza na svijetu. Agli Amici se u svim segmentima restoranskog posla izdiže iznad goleme većine hrvatskih restorana, uz tek nekoliko iznimaka poput susjednog Cap Aurea: uostalom, obitelj Scarello već jako dugo drži dvije zvjezdice u svom restoranu u Udinama. Evo zašto.

Prvo, Agli Amici impresionira od samog početka. Pozdravima iz kuhinje pridaje se jednaka pažnja kao velikim kompleksnim jelima: u travnju smo kao amuse bouche dobili puno kavijara  na kremi od malina i tartelette s prepeličjim žumanjkom i puno svježe naribanih tartufa. Kruhovi su blizu genijalnima; korica kiselog kruha bila je oštra poput hrastove kore a sredina meka poput japanskog mliječnog kruha. To, dakle, zaista treba znati postići.

Agli Amici je ovoga jproljeća nudio dva menija, riblji (rovinjski) i istarski.  S istarskog su nas menija impresionirale bijele i zelene šparoge s rabarbarom, capuccinom od bijelih šparoga i bearnaiseom. Artičoke su uživale u intenzivnoj redukciji čičoka, dok su ravioli s Kumparičkinim sirom i gorkim bademima, servirani sa sorbetom od potočarke, jelo koje samo po sebi vrijedi bar dvije zvjezdice. A prilično veličanstven dojam ostavila je i istarska janjetina servirana s morskim travama, limunima i reduciranim umakom od janjetine. Među desertima u najduljem nam je sjećanju ostala crvena jabuka marinirana s malinama, na podlozi od biskvita s divljim komoračem i kamilicom. 

Tako se jede ove sezone u Agli Amici, restoranu s opravdane dvije Michelinove zvjezdice. Servis je doslovno perfektan; gospođa Scarello, sestra chefa Emanuelea Scarella zna da je glavni zadatak restorana goste impresionirati i usrećiti, i zna kako to postići. Vinska lista jedna je od najbojih u Hrvatskoj, a ugođaj na terasi potvrđuje da je Rovinj jedan od najprivlačnijih gradova s hrvatske strane Jadrana. Večera u rovinjskom Agli Amici iskustvo je koje se može mjeriti s večerama u velikoj većini europskih restorana s dvije Michelinove zvjezdice. Prvi hrvatski restoran s dvije zvjezdice apsolutno zaslužuje svoj status.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.