Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Santa Terra u istarskom Sovinjaku ima spektakularne poglede, solidno kuha a servis je vrlo dobar

Sovinjak u Istri u blizini Buzeta je maleno i šarmantno mjesto na kojem bismo voljeli provesti više vremena jer nije okupiran turistima i ima lokalni štih. Sovinjak se nalazi i na prilično visokom brdu pa su pogledi na okolno zelenilo spektakularni. Jedina konoba u cijelom Sovinjaku je Santa Terra koja je svoju terasu uspjela smjestiti u vrt s veličanstvenim pogledima, pa je ambijent ugodan i opuštajući.

No, osim prekrasnog ambijenta vrta i pogleda, Santa Terra ima i lijepu kuhinju koja se oslanja na tradicionalni repertoar istarskih konoba s ponekim kreativnijim jelom. Istarske konobe koje žele biti ambicioznije i privući publiku jednostavno moraju imati neki diferencijalni faktor. Takav je bio i naš Santa Terra steak, napravljen od sporo kuhanog svinjskog vrata. Cijelo jelo, koje dolazi u velikoj porciji, zapravo je neka vrsta križanca steaka i trgane svinjetine, uspješno i ukusno.

Svinjski vrat je bio dosta sočan i mekan, ali i dovoljno kompaktan da glumi steak. Vrlo kreativno i drukčije od ponude ostalih tradicionalnih konoba. Na jelo se pred gostima riba i ogromna količina ljetnih crnih tartufa koji su bili izvanredni. Zapečena hrskava palenta također je prilično uspješno glumila krumpir. Sve zajedno bila je dobro pogođena lokalna verzija steak and fries jela. Ostala jela su također ostavila dobar dojam. Fritaja s tartufima jedna je od boljih koje smo probali u zadnjih nekoliko tjedana. Šteta je što je Santa Terra ostala bez svježih lisičarki koje inače imaju u ponudi i koje smo inicijalno htjeli naručiti, ali kao što smo već napisali, tartufi su bili prilično dobri, ponajprije zbog toga što su svježi i prirodni, puni zemljanih aroma.

Fuži s divljači bili su lijepo pripremljeni i nimalo raskuhani, što je inače glavni problem u istarskim konobama. Divljač je imala distinktni okus, s nešto žilavijim mesom, dok su fuži bili domaći i ispravno kuhani. Domaći cheesecake bio je lagan i osvježavajući. Treba spomenuti i kako Santa Terra ima dobar domaći kruh koji gosti sami režu za stolom. Ostatak ponude je kratak i fokusiran, klasični suhomesnati istarski proizvodi, pašte sa sezonskim sastojcima, steakovi, kobasice i omobolo, kao i bijeli tartufi po zimi. Hrana u Santa Terri je jednostavna ali dosta ukusna i tehnički ispravno napravljena, pa smo iz Santa Terre izašli zadovoljni.

Servis koji vodi mladi kuhar za kojeg pretpostavljamo da je i vlasnik, ima jedan od istančanijih osjećaja za ugostiteljstvo koji smo vidjeli u istarskim konobama. Gotovo odmah razumije potrebe svakog gosta i prilagođava mu se.  Vinska lista je lokalna i neodveć ambiciozna, ali drže buteljirana vina postoje što je opet plus. U hladnjaku smo vidjeli i primjerice Veraldinu Ambru. Ručak u Santa Terri platili smo 76 eura, a restoran je počastio kavom i teraninom. 

KONOBA SANTA TERRA

Sovinjak 10, Sovinjak (Buzet)

HRANA +3/-4  VINO -3  SERVIS 4  AMBIJENT +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.