Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SUMRAK ZAGREBAČKIH TRŽNICA Na Kvatriću se trajno zatvorio i Leut, najbolja ribarnica u povijesti te tržnice

leut-ribarnica

Leut, stakleni kiosk s najatraktivnijim jadranskim ribama i rakovima na tržnici Kvatrić, zatvorio se početkom lipnja. Druga zagrebačka lokacija ribarnice u vlasništvu ribara s Dugog otoka, ona na tržnici Jarun, nastavlja raditi. U zadnjih nekoliko godina na Kvatriću su se zatvorili izvrsna mesnica Meseko i delikatesni dućan Grunt, koji je držao Kumparičkine sireve i fenomenalan izbor uvoznih piva. Leut, dakle, samo nastavlja niz trgovina s visokokvalitetnom, specifičnom ponudom koje nisu uspjele na tržnici Kvatrić.

Tržnica Kvatrić do prije par godina bila je gastronomski najuzbudljivija u Zagrebu. Sad se naočigled urušava, i kad je riječ o trgovinama i o ponudi voća i povrća. Ove smo godine na Kvatriću samo jednom uspjeli kupiti šumske jagode a danas, primjerice, nije bilo divljih borovnica uobičajenih za ovo doba godine.

Prije nekoliko mjeseci objavili smo pomalo zaprepašćujuće fotografije tržnice Kvatrić snimljene sredinom tjedna: više od pola stolova zjapilo je prazno, bez robe i prodavača. Kvatrić dobro funkcionira još samo petkom i subotom.  Dolac je nažalost još gori slučaj. Dosta lokala u unutarnjem dijelu tržnice Dolac nije iznajmljeno, a ponuda je načelno prilično razočaravajuća.

Na Boqueriji u Barceloni možete birati između dvadesetak i više vrsta Iberica i hrpe steakova najrazličitije starosti i porijekla. Na Dolcu i Kvatriću ne možete kupiti pristojan pršut ni dobar odležani steak (ni jedan poštovatelj steakova neće koristiti steakomate). Slično je i u jeftinijim segmentima: ni na Dolcu ni na Kvatriću nema zaista vrhunskog kruha. Korica i Noel očito smatraju da nema smisla otvarati u sve zapuštenijem ambijentu zagrebačkih tržnica, kojima hitno treba makeover. Sve zagrebačke tržnice zajedno danas se, nažalost, doimaju tužno u usporedbi sa zadarskom tržnicom. A Zagreb je ipak neusporedivo veće tržište.

Zagrebačke tržnice, osobito one starije, bitan su dio kulturnog identiteta glavnog grada. Bilo bi upravo katastrofalno da nastave propadati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.