Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Rose i mirni Blanc de Noir pokazuju zašto je erdutski Royal Hill najuspješnija nova velika slavonska vinarija

Royal Hill, osnovan prije samo tri godine, sada je praktički svugdje: od ozbiljnih japanskih restorana do supermarketa. Royal Hill primjer je pametne poslovne politike u kontekstu relativno većih brojki: Royal Hill nije butikna vinarija nego srednje veliki proizvođač koji uspješno prodaje svoje ne baš male naklade.

Royal Hill je utemeljio poznati menadžer Miki Borojević, rodom iz Erduta. Vinariju operativno vode Borojevićev sin Mateo i Tino Anđić, efikasan poslovni čovjek koji se prije mnogo godina bavio ozbiljnim političkim novinarstvom. Gospodin Anđić radio je u Globusu u njegovim najboljim danima, kad su se naklade penjale do danas posve nevjerojatnih 200 tisuća primjeraka po broju.

Royal Hill za vinogradarskog je konzultanta angažirao Erica Moroa, glasovitog francuskog stručnjaka koji konzultira tridesetak vinarija u svijetu; u Hrvatskoj Moro osim za Royal Hill radi za Erdoro i Ernesta Tolja. Royal Hill na scenu je stupio s visokokomercijalnim, žanrovski precizno definiranim vinima, da bi s vremenom počeo lansirati sve kompleksnija vina.

Njihov je Chardonnay lani na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojio srebrnu medalju s 93 boda. Crna vina još odležavaju, no jasno je da će ona postati Royal Hillov forte, jer erdutska vrlo topla klima omogućuje optimalno dozrijevanje oba caberneta. Zanimljivo je, međutim, da je Eric Moro u plan sadnje novih vinograda uvrstio i sauvignon blanc.

Ovih smo dana kušali dva mlada Royal Hillova vina koja zorno pokazuju zašto je ta vinarija uspjela u samo tri godine. Blanc de Noir iz 2023,  napravljen od crnog pinota, jedino je mirno vino tog žanra šire dostupno na hrvatskom tržištu. S tim je bijelim crnim pinotom Royal Hill stvorio zasebnu  tržišnu nišu pa je logično da se erdutski mirni Blanc de Noir nalazi na mnogim restoranskim vinskim kartama.

Vino je kristalno čisto, svježe, lakopitko, ali je zadržalo pojedine elemente aromatike crnog pinota i ima solidnu strukturu. Rose iz 2023. vinificiran od pinot noira, merlota i cabernet franca naizgled je klasični hrvatski provansalac. No, Royal Hillov Rose netipično je sočan, s aromama malo kompleksnijima od malina i jagoda. Rose i Blanc de Noir privlačna su, visokokomercijalna ljetna vina. Royal Hill uskoro počinje graditi veliku vinariju s pogledom na Dunav. Vinogradi se obnavljaju i pripremaju za ulazak u ekološki uzgoj. U idućih pet godina Royal Hill, iza kojeg stoji stabilan kapital, mogao bi se uvrstiti među najvažnije vinske kuće u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.