Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Portal Ja trgovac dodijelio je lancu Mrkvica nagradu Mali trgovac godine. Nagrada je više nego zaslužena 

Specijalizirani portal i magazin Ja trgovac, koji se bavi retail industrijom, već devet godina dodjeljuje nagradu Zlatna košarica u nekoliko kategorija. Najvažnije su svakako Trgovac godine i Mali trgovac godine.

Nagradu za Trgovca godine za 2024. osvojio je DM, a za Malog trgovca godine zagrebačka Mrkvica. U obrazloženju nagrade za Mrkvicu piše, među ostalim, da se Mrkvica uspjela nametnuti kao trgovina koja afirmira  male proizvođače. I uistinu, Mrkvica surađuje s više od 400 pretežno malih proizvođača hrane i pića koji uglavnom ne dolaze na police velikih supermarketa ili su ondje nezamijećeni jer se njihova roba nalazi na najlošijim mjestima na policama i u hladnjacima.

Utoliko Mrkvica igra značajnu ulogu u održivosti poslovnih modela malih, doista zanatskih  proizvođača hrane. Samo u zadnjih desetak dana u Mrkvici smo kupili, među ostalim, izvrsni ajvar Marijane Zovko, aromatični vinski ocat istarskog brenda Nota, Lekin file dimljene pastrve i kuhanu šunku Buretić Bregi, delikatese koje nismo pronašli u velikim supermarketima.

Međutim, suradnja s malim proizvođačima samo je jedan segment uspjeha Mrkvice. Drugi, možda još važniji aspekt Mrkvičina rada jest baš sam uspjeh. U zadnjih desetak godina skoro svi mali butikni nespecijalizirani dućani s hranom u Zagrebu su bankrotirali ili promijenili vlasništvo. Slučaj legendarnog Grge Čvarka, kvartovskog  delikatesnog minimarketa koji je nadahnuo novi val manjih trgovina robom malih proizvođača, upravo je paradigmatičan. Prvi su se vlasnici prije nekoliko godina povukli iz posla premda je Grga Čvarak stekao doslovno kultni status među zagrebačkim poznavateljima dobre hrane.

Mrkvica, naprotiv, stalno raste a da ne kompromitira svoj sadržaj, misiju ni ugođaj shoppinga u susjedskoj kvartovskoj trgovini, s prodavačima koji poznaju svoje kupce. Zbog toga je Mrkvica Igora Magdića, inače renomiranog  proizvođača rakija, gina i likera, dosta jedinstven i važan primjer za cijeli sektor hrvatske maloprodaje hrane.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.