Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MYLOPLUS SAURON Otkrivena je nova vrsta pirana. Vegetarijanke su

U Južnoj Americi otkrivena je nova vrsta pirana, i to pirana vegetarijanki. Znanstvenici su ih nazvali Myloplus sauron, po Sauronu iz Gospodara prstenova, jer na tijelu imaju šaru koja podsjeća na njegovo zlo oko. Pirane vegetarijanske manje su agresivne od svojih srodnika i hrane se uglavnom biljkama. 

Dr. Rupert Collins, viši kustos za ribe u londonskom Prirodoslovnom muzeju, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u identifikaciji nove vrste, rekao je da je otkriće nove vrste pirane i njeno efektno ime “dobar podsjetnik da pripazite na neopisane vrste riba u Južnoj Americi” kojih je zasad 42 posto.

Pirana vegetarijanske imaju  tupe zube koji podsjećaju na zube sisavaca biljojeda, blisko su povezane s piranama ali lokalno stanovništvo zove ih drukčije, Pacu. Studija, u ponedjeljak objavljena u časopisu Neotropical Ichthyology, nastoji uvesti reda u znanje o amazonskim piranama i njihovim srodnicima, poznatima po tome što ih je teško razlikovati jer za životnoga vijeka mijenjaju izgled.  Myloplus sauron živi se samo u slivu rijeke Xingu, brazilskom pritoku Amazone, u kojem prostor dijele s više od 600 vrsta riba, uključujući više od 70 endemskih vrsta. 

Pirane zapravo ne zaslužuju imidž krvoločnih riba kakvim ih prikazuje popularna kultura. One mogu gristi, ali sigurno ne mogu pojesti životinju do kosti za nekoliko sekundi, podsjećaju znanstvenici. Zanimljivo je da je za ovaj mit zaslužan bivši američki predsjednik Teddy Roosevelt, koji je jednom zapisao da su “tijekom njegova posjeta Južnoj Americi pirane pred njegovim očima rastrgale cijelu kravu.” U stvarnosti, lokalni stanovnici koristili su pirane da se riješe strvina, tako što bi ih ogradili i izgladnjivali, a onda im bacali životinje. Pirane su agresivne samo kad su jako gladne ili brane zonu u kojoj se mrijeste. Mnoge vrste riba uguranih pod naziv pirana uopće nisu mesojedi. One izgledaju slično piranama, ali kao i pacu, jedu samo bilje i plodove.  Izuzetno su važne jer održavajući riječnu floru održavaju biološku ravnotežu. Zovu ih Amazonske vrtlarice.

Pirane su dio obitelji Serrasalmidae u kojoj je više od sto vrsta uključujući i pacu. Razlikovati ih je teško i stručnjacima, a njihova se genetika pokazala kompliciranom za analizu. Dobra vijest je da nijedna vrsta pirana trenutno nije ugrožena.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.