Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KLASIK S RAZLOGOM Kod Badija smo probali najbolju ovogodišnju buzaru, sa škampima, hlapom i rombom

Badi iz Lovrečice ove je godine pretrpio veliki gubitak preranog odlaska Nade Badurine, svoga utemeljitelja. Gospodin Badurina, kojeg smo upoznali prošle godine, proslavio je Badi i od obiteljskog restorana napravio istarsku gastronomsku instituciju koja uspješno posluje skoro 40 godina. Badi je uveo i nekoliko kadrovskih promjena u u kuhinji.

Sve su to značajni događaji koji bi potresli svaki restoran. Pa ipak, čini se da Badi nikad nije bolje radio nego ove godine. To sasvim sigurno nije slučanost. Badi danas vodi nasljednik Nade Badurine, njegov sin Ivan. Ovdje je riječ o rijetkoj uspješnoj obiteljskoj tranziciji koja nastavlja uspjeh restorana. Badi je na našem kasnom ručku potvrdio status jednog od najpouzdanijih istarskih ribljih restorana, a njegova terasa ostala je ugodna i na opakoj vrućini.

Ručak smo započeli sirovom platom prepunom kvarnerskih skampa, s izvrsnim tartarom od orade i plavoperjane tune. Umjesto degustacijskog jelovnika, o kojem smo već pisali, odabrali smo nekoliko Badijevih klasika koji su na karti vjerojatno otkad se restoran otvorio. Badijeva buzara sa škampima, hlapom i rombom apsolutno je fantastična na više razina. Badi naravno koristi domaću paštu, superiornu kupovnoj u svakom pogledu. Buzara je puna dubokih i čistih okusa i dozirana optimalno. Riba i rakovi su prvoklasni. Medaljoni hlapa posebno su dobri, dok je romb ostao u vrhunskoj formi.

Badijeva buzara zauzima mjesto pri vrhu liste najboljih jela koja smo probali u zadnjih nekoliko mjeseci, a definitivno je najbolja buzara koju smo probali ove godine. Drugi Badijev klasik, brancin u kruhu koji pripremaju umjesto brancina u soli, podjednako je uspješan. Kruh je ostao hrskav i sočan, a brancin zadržao optimalnu teksturu. Uz brancina i kruh dobili smo i lijepe domaće krumpire s rajčicom i tikvicom.

Badijevi klasici i dalje su njihova najpopularnija jela, Ivan Badurina kaže da ih nipošto ne smiju maknuti s jelovnika. Neki gosti dolaze nekoliko dana zaredom samo da bi ih jeli. Badijevi klasici pričaju i o povijesti restorana, koji vrlo uspješno balansira svoju tradicionalnu i modernu stranu. Sljedeći bi tjedan trebao biti predstavljen i novi meni s novim jelima, ali klasici ne idu nigdje.

Badi je još jednom potvrdio i da kao jedan od najboljih istarskih ribljih restorana koristi i najbolje moguće sastojke. Vinska karta je nešto kraća, ali se mijenja kako bi zahvatila što više istarskih i hrvatskih vinarija, ali na njoj se mogu pronaći i ozbiljne strane etikete. Pohvalno je i što Badi toči šampanjac na čaše. Servis ostaje među najboljima u Istri, s uštimanim finim osjećajem za ugostiteljstvo kojeg ima jako malo restorana. 

BADI

Umaška ulica 12, Lovrečica

HRANA +4  VINO 4  SERVIS +4  AMBIJENT +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.