Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Beograd CocktailArt 2024 vjerojatno je najbolji event barske kulture u regiji zadnjih desetak godina

Na prvom izdanju Beograd CocktailArt 2024 festivala na 750 četvornih metara Radisson Collection hotela u samo šest sati spravljeno je oko 4.000 koktela za gotovo 1200 posjetitelja. Kad ne bismo više ništa napisali o BCA2024, pretpostavljamo da bi svima bio jasan uspjeh ovog eventa.

Pretprošli smo vikend bili na prvom izdanju novog beogradskog događanja barske kulture I ostali više nego ugodno iznenađeni. Beograd CocktailArt 2024 vjerojatno je najbolji festival u tom segmentu u regiji zadnjih desetak godina. CocktailArt 2024 upravo je ono što akutno nedostaje čitavoj regionalnoj zoni koju se danas u industriji naziva Adria Regija.

Organizatori festivala, Udruga i škola za barmene Bartenders 710 i Wine Art, jedan od najvažnijih distributera vina i destilata u Srbiji, doista su odradili ozbiljan posao. Smatramo da je ključ uspjeha događanja upravo činjenica da su pokretači festivala ljudi iz struke.

Jedan od najznačajnijih barmena Srbije i predvodnik Bartenders 710 Vladimir Simić, idejni je začetnik i jedan od osnivača BCA2024 kojemu moramo priznati hrabrost. Krenuti u ovakav projekt i okupiti publiku za prvi event ovakvog opsega golem je logistički pothvat. Jedino zaljubljenost u posao i dubinsko poznavanje barske kulture mogu biti dovoljno jak motiv, što je gospodin Simić više nego jasno pokazao.

Event nije prošao i bez dodatnih, nepredvidivih izazova. Obično se organizatori muče gledajući u vremenske prognoze i tmurne kišne oblake. Beograd je, međutim, umjesto kiše zapljusnulo jedan od najtoplijih i najsparnijih lipanjskih dana u zadnjih 100 godina. Uz to se u Beogradu istovremeno odvijao i megalomanski nacionalno-politički skup na nekoliko lokacija, koji je blokirao promet u doslovno pola grada. No, sve to nije spriječilo zavidan broj posjetitelja koji su počeli pristizati već na samo otvaranje u 14 sati po najvećem zvizdanu.

Organizacija je na BCA2024 uspjela dovesti 35 brandova, a posebno je važno da je uključen i dobar dio brandova iz Srbije i Hrvatske. Povezivanje internacionalnih i domaćih brandova u cjelinu doista je sjajan potez. Od internacionalnih poput Jack Daniel’s, Campari, Don Julio, Nomad, Malfy i Monkey Sholders, Tanqueray ili Finlandia do domaćih Emperus, Branko, Šamar, Young Salt, Ahilej, Juni93 i Twin Tigers te primjerice hrvatske destilerije Rossi.

Moramo izdvojiti fantastičnu Belgrade Urban Distillery čiji se signature koktel Young King na tržištu nalazi već zamiješan i buteljiran, prebatched. Zapravo je riječ o njihovoj sjajnoj šljivovici Branko (koja nas je oduševila na ZGrappi) kupažiranoj s gorkim likerima u stilu Negroni koktela, ali sa sjajnom voćnom notom. Posve smo sigurni da ovakve voćne rakije koje spajaju tradiciju i suvremene ideje imaju veliku budućnost, a napominjemo da su hrvatski destilerije u tom segmentu već napravili ozbiljan iskorak.

Od crafterskih ginova nas je privukao Twin Tigers vinarije Matijašević iz srca Šumadije, kojima je u pomoć pristigla i ekipa koktel majstora Udruženja barmena Crne Gore predvođena sjajnim Nikolom Merdovićem. Gin s primjetnim herbalnim notama ima odličnu budućnost. U to smo sigurni. Ne smijemo zaobići ni hrvatskog predstavnika destileriju Rossi, koju je predstavljao agilni Filip Sarilar čiji nas je Epulon Spritz koktel nedavno oduševio. Nadamo se kako će potencijal ovakvih festivala u regiji prepoznati još neki hrvatski destileri.

Ono što dodatno izdvaja BCA2024 gostujući su europski barovi Line Athens i The Clumsies iz Atene, Locale Firenze, Salmon Guru iz Madrida, Jahreszeiten Bar iz minhenskog Vier Jahreszeiten Kempinski Hotela i Swift grupa barova iz Londona. Osim na eventu, njihovi su barmeni kroz tri su dana odradili i guestshiftove u prepunom Josephine Belgrade baru. Imati prigodu kušati najznačajnije signature koktele njihovih barmena vrlo je atraktivno iskustvo.

Istovremeno se u dvoranama Radisson Collection Old Mill hotela, smještenom unutar kompleksa starog zidanog mlina iz 19. stojeća, odvijalo impozantnih 12 masterclassova s međunarodnim predavačima. Odlično je jednom mjestu vidjeti Zorana Perića, Dušana Zarića, Danila Dachu Božovića, Raduana Hindawija Rašu, Mateja Kostića, Darija Grabarića, Diega Ferrarija i Leonarda Leucia da spomenemo samo dio predavača.

Činjenica da su na popunjenim masterclassovima dobar dio publike činili mladi barmeni ulijeva optimizam. Zanimljivo je naglasiti i da su na nekim masterclassovima gotovo pola publike činile žene, što nam se čini dovoljno jasnim znakom da se barska kultura u Adria Regiji posve razvija uz bok trendovima na svjetskoj sceni.

I ono što moramo, ali stvarno jasno naglasiti, jest više nego prijateljska cijena ulaznica od 34 eura, u koju su uključeni svi masterclassovi i sva pića! Što zorno pokazuje da je beogradski event zaista bio posvećen barskoj kulturi, a ne logici “zgrabi novac i bježi” kakve prečesto viđamo u ovim krajevima. Festivali i sajmovi nisu namijenjeni samo zaradi po prodanom koktelu ili kušanom uzorku pića, nego prije svega promociji, izgradnji ugleda i imagea branda te izgradnji opće kulture. 

Organizatori i izlagači na Beograd CocktailArt 2024 to su shvatili, a nadamo se da će to isto shvatiti i njihovi kolege u Hrvatskoj. Rezultat takvog pristupa više je nego primjetan. Od srca čestitamo BCA2024 i s veseljem čekamo BCA2025.

Fotografije/@bartenders710, @wineartbeograd i privatna arhiva)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.