Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lovran postaje najraznolikija gastro scena na Opatijskoj rivijeri: Ganeum, Peperoncino, Yellow, pub, Najade, aROMA…

“Ah da, dobio sam samo šest butelja, ostalo sve ide u New York na Karakterre, a vjerujem da ih ni inače nema puno,” pričao nam je jučer Edi Jakupović, vlasnik lovranskog wine shopa Peperoncino dok smo kupovali novi Tomčev rose pet nat. Novi pet nat vinarije Tomac napravljen od pinot noira, hit je otkad se pojavio na tržištu.Peperoncino je jedna od nezaobilaznih lovranskih trgovina, smještena u starom gradu.

Peperoncino je izvrsno uređen i uklopljen u lokalni gradski život, s prilično uzbudljivim izborom vina i ostalih gastronomski vrijednih proizvoda poput maslinovih ulja. U izboru se ističu etikete Nikolasa kojeg nije posve jednostavno nabaviti u Hrvatskoj. Peperoncino nije jedini razlog zbog kojeg se može doći u Lovran i provesti gotovo cijeli dan u restoranima, shopovima i kafićima.

lovran-sijecanj

Lovran je dio Opatijske rivijere, jedne od najrazvijenijih gastronomskih destinacija u Hrvatskoj, gdje se na području od nekoliko desetaka kilometara mogu pronaći vrlo dobri do odlični restorani raznih žanrova. Iako je službeno u Rijeci, rekli bismo da potez gastronomske Opatijske rivijere započinje s Nebom, Michelinovim restoranom u Hiltonu Costabella koji je početkom godine od Denija Srdoča preuzela mlada chefica Gabrijela Filca. Službeno bi linija zapravo započela s hotelom Navis, jednim od najboljih i najaktraktivnijh hotela na Kvarneru, nastavila se s Plavim Podrumom kao predvodnikom u Volosku zajedno sa konobom Valle Losca i solidnom slastičarnicom KaoKakao.

ganeum-terasa

Linija kvalitete nastavlja se s Ikadorom i njegovim restoranom Nobilion iz Ike vodi u Lovran, da bi završila  megapopularnom Zijavicom Stivena i Tee Vunić u Mošćeničkoj dragi i Johnsonom, jednim od najboljih ribljih restorana u državi. I dok svako mjesto na Opatijskoj rivijeri imaju jedan ili dva restorana u kojima gde se može iznimno kvalitetno jesti, Lovran se polako budi kao destinacija za cijeli dan. U Lovranu trenutno radi Ganeum chefova Roberta Benzija i Jurice Obrola, jedan od najboljih gastronomskih bistroa u Hrvatskoj s kreativnom hranom i vrlo dobrom vinskom listom. Ganeum je u sezoni pun do prepun, a za njihovu šarmantnu vanjsku terasu gotovo je uvijek potrebna rezervacija.

Osim Ganeuma, u Lovranu se prije nekoliko tjedana otvorio Yellow, drugi po redu specialty coffee shop na Kvarneru, koji je neko vrijeme radio i u Zagrebu. U Yellowu  na glavnoj cesti u nedjelju popodne poslije obiteljskog ručka popili smo vrlo dobru kavu, a jako nas veseli i činjenica da je specialty kava napokon dobila zamaha i u Rijeci i okolici. Yellow zasad radi manje početničke greške, ali gotovo je sigurno da bi tijekom ljetne sezone trebao postati hit među lovranskom publikom.

Tu je još i aROMA Gelato Experience butik otvoren prije dvije godine s najboljim sladoledom u cijeloj županiji, kao i Lovranski pub koji nudi jako dobre pizze s odličnom ponudom piva. Lovran ima i staru gastronomsku instituciju Najade, gdje smo ove zime pojeli u prvoklasnog arbuna.

Uz već spomenuti Peperoncino, Lovran razvija raznoliku scenu koja s vremenom raste. Lovranu naravno nedostaju bilo kakvi ambiciozni hoteli, ali ima ih nekoliko u neposrednoj blizini. Lovran je trenutno grad s najvećim brojem pristojnih i dobrih restorana, kafića i trgovina na Opatijskoj rivijeri. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.