Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HOME ALONE Sinoć smo prvi put večerali u Monteu bez Tjitske i Danijela Đekića. Njihovi sinovi Ilja i Simon odlično su odradili posao

“Mame i tate večeras nema. Odlučili su ostati na farmin” obavijestio nas je Simon Đekić, maitre d’ Montea, prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom. U Monteu jedemo dvadesetak godina. Nikad dosad nismo večerali u Monteu a da ondje nisu bili Tjitske i Danijel Đekić.


Bračni par Đekić stvorio je, etablirao i proslavio Monte. No, gospođa i gospodin Đekić već su lani počeli povjeravati svoj životni projekt sinovima da bi se, eto, ove godine povukli iz operativnog vođenja restorana. A sinovi su sinoć odlično odradili posao. Chef Ilja Đekić kuha s puno energije i posjeduje prirodni talent za razvijanje i slaganje okusa, što se vidjelo u naizgled jednostavnim jelima poput izvrsnog  tartelettea s kozicama, kao i na složenijim tanjurima poput intenzivno ukusne prepelice ili kreme od artičoka s mladim graškom i grilanom artičokom.

Monte, kao i lani, nudi tri degustacijska menija: Crveni je posvećen hlapovima, Zeleni je vegetarijanski, a Plavi je morsko mesni. U subotu navečer naručili smo Plavi  i Zeleni meni.

Pozdravi iz kuhinje isti su za sva tri menija, a jučer su nam se osobito dopali gougeri, stari Monteov favorit, i bouillon/ čaj od divljeg bilja. Krema od dimljenog krumpira s puno kavijara koji se jede sedefastom žlicom, briljirao je na uvodu Plavog menija.

Zeleni je meni imao bitno više sezonskog karaktera nego lani: uz artičoke s graškom posebno želimo istaknuti “terinu” od rajčica sa sladoledom od avokada i preukusnom prozirnom juhom od rajčica. Na Plavom nam se meniju možda najviše svidjelo dosta kompleksno jelo od škampa s umakom vierge i šafranom. Deserti i petits fours lijepi su i ugodni, posebno desert s ružom.

Vinski servis najbolji je otkad Monte postoji. Obitelj Đekić angažirala je, naime, Filipa Savića, višestrukog hrvatskog sommelierskog šampiona, koji je Monteov odnos prema vinima odveo na višu razinu. Jučer smo pili Pol Roger, novu Matoševićevu Zelenu Grimaldu, Omo Milana Budinskog i uobičajeno fenomenalni San Salvatore braće Benvenuti. Jako dobru večeru za dvoje platili smo 498 eura.

MONTE

Montalbano 75, Rovinj

HRANA +4/5  VINA +4/5  SERVIS +4/5  AMBIJENT -5/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.