Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pad kuće Pivac? Nismo sigurni

Dakle, mesna industrija Vajda, koja posluje u sastavu Grupe Pivac, povukla je milijune eura europskog novca za unapređivanje uvjeta za uzgoj stoke. Taj je novac jednim dijelom trebao završiti kod Vajdinim kooperanata, uzgajivača stoke. Telegram je još lani otkrio da Grupa Pivac svojim kooperantima, stočarima koji surađuju s Vajdom, tada nije bila isplatila ni centa, o čemu postoji službena dokumentacija.

Ondašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković tu je dokumentaciju navodno ignorirala. A jučer su predstavnici Ureda javnog tužitelja (EPPO) upali u Vajdine prostorije i izvršili pretres. EPPO također pretražuje servere Grupe Pivac. Nitko zasad nije uhićen.

Dođe li, međutim, do uhićenja i do podizanja optužnica, Grupa Pivac naći će u iznimno kompliciranoj situaciji. Pivci iz Vrgorca spadaju među najveće igrače u hrvatskom prehrambenom sektoru. Pivci su prije nekoliko godina preuzeli Kraš, a već dulje vrijeme kupuju Podravkine dionice i žele ući u Podravkin Nadzorni odbor. Predstavnici Grupe Pivac izjavili su kako bi željeli da Podravka preuzme Belje, najvažniju hrvatsku poljoprivrednu kompaniju.

Eventualni pad kuće Pivac, tvrtke koja je nastala na uvozu loše hrane, osobito mesa, duboko bi potresao cijelu hrvatsku prehrambenu industriju. No, nismo sigurni da će se to dogoditi, neovisno o daljnjim akcijama EPPO-a. Vrlo je moguće da Grupa Pivac uživa određenu političku zaštitu: u Hrvatskoj je, nažalost, sasvim malo prehrambenih kompanija uspjelo toliko snažno rasti bez barem prešutne, a često i aktivne političke potpore. Politika je, uostalom, pomogla usponu Agrokora, da bi zatim demontirala Agrokor. Sudbina Grupe Pivac utoliko manje zavisi o daljnjim potezima europskih tužitelja, a više o razini političke zaštite koju su trgovci iz Vrgorca uspjeli postići.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.