Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chiquita, jedan od najvećih svjetskih proizvođača banana, proglašen je krivim za financiranje kolumbijske paravojske

Jedan od najjačih svjetskih proizvođača banana Chiquita Brands International, proglašen je krivim za financiranje kolumbijske paravojne skupine Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).

“Chiquita je AUC-u svjesno pružala pomoć, do te mjere da je nastao predvidljivi rizik od štete drugima,” zaključila je porota na suđenju na Floridi pokrenutom građanskom tužbom. Chiquita mora platiti ukupno 38,3 milijuna dolara obiteljima osam žrtava AUC-a, ultradesničarske paravojne skupine koju je Amerika proglasila terorističkom organizacijom. Grupa se raspala 2006. U izmijenjenoj tužbi u Floridi, koja je podnesena 2008. godine, tužitelji su tvrdili da su plaćanja Chiquite AUC-u poticala nasilje te paravojne skupine u Kolumbiji i da se tvrtka treba smatrati odgovornom za ubojstva koja je AUC počinio. Sud je to potvrdio, a Chiquita je najavila tužbu. 

“Situacija u Kolumbiji bila je tragična za mnoge, uključujući one izravno pogođene nasiljem, a naše misli ostaju s njima i njihovim obiteljima. No, to ne mijenja naše uvjerenje da nema pravne osnove za te tvrdnje,”, stoji u priopćenju tvrtke koje prenosi CNN, “Iako smo razočarani odlukom, i dalje smo uvjereni da će naš pravni stav na kraju prevagnuti.”

Searcy Law, odvjetnička tvrtka koja zastupa žrtve AUC-a i njihove obitelji, pozdravila je odluku suda.  “Presuda šalje snažnu poruku: korporacije će se smatrati odgovornima kad poslovne odluke daju prednost profitu nad ljudskim životima”, rekao je Searcy Law. AUC-ovo nasilje uništilo živote žrtava. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.