Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IN MEMORIAM Umro je Tonči Tkalec, utemeljitelj dubrovačke Buže, bara s najljepšim pogledom na svijetu

Buža iznad Jezuita, na samom morskom rubu  dubrovačkih Zidina, bila je jedinstvena, dramatična, genijalna i posve  nepretenciozna turistička atrakcija.

U Bužu se dolazilo zbog pogleda i osjećaja da doslovno visite iznad mora. Načelno, uvijek se tvrdi da luksuzni restoran Nautika ima monopol na najljepše poglede među svim lokalima u Dubrovniku. No  pogled iz Buže, složit će se i bivši i sadašnji vlasnici Nautike, s lakoćom tuče ovaj legendarni restoran. Ovih je dana preminuo Tonči Tkalec, jedan od vlasnika i osnivač Buže. Gospodin Tkalec rođeni je Dubrovčanin, baš s Jezuita.

Informatičar i šahist, Bužu je otvorio 1999. godine, s hladnjakom iz maminog stana i par komada tehnike s otpada. Prve je godine navodno zaradio tek par tisuća kuna. Te prve godine u Buži, koliko pamtimo, nije bilo ničega osim lošeg piva, Coca Cole i kave. S vremenom je Buža postala dobar kafić s uljudnim osobljem i zaista potpuno nevjerojatnim ambijentom, koji ni jedan gost ne može zaboraviti do kraja života, bilo da je sjedio u Buži tijekom dana na najjačem suncu, pred sumrak ili po noći. Buža je postala najvažnija dubrovačka alternativna turistička institucija.

Zanimljivo je da je Tonči Tkalec u javnim  nastupima inzistirao da se njegov kafić zove Bard, jer je smatrao da riječ koja označuje najbolje majstore svog posla- on je sam znao citirati  Shakespearea- primjerena  položaju na kojem se bar nalazi.

Međutim, Tkalecov su kafić  svi uvijek znali kao Bužu a ne kao Bard; i danas na Googleu piše “Buža, privremeno zatvoreno”.

Pretpostavljamo zbog smrti Tončija Tkaleca, budući da je Buža u ovo doba godine radila čak i za vrijeme pandemije. Nikad nećemo zaboraviti jednu ranu kolovošku večer, kad  smo parasailali kraj onog dijela Zidina gdje se nalazi Buža.

Pogled na pučinu s tri strane, i pogled na Bužu kako visi prema valovima  ispred Zidina dok visite na padobranu, jedan je od onih euforičnih doživljaja koji vam mijenjaju agregatno stanje i koji se pamte zauvijek. Nadamo se da će novi vlasnici Buže održati taj kultni bar jednako decentnim i ugodnim kao što je to činio pokojni gospodin Tkalec.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.