Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRIČA O NEUSPJEHU Kako je splitska Kinoteka u samo tri godine od ozbiljno dobrog fine dininga došla do pizzerije

kinoteka-split

Naša dalmatinska suradnica sa zagrebačkim naglaskom, sinoć je nazvala poznati splitski restoran Kinoteku kako bi provjerila vijest da se Kinoteka uskoro rebrendira u pizzeriju. Ljubazni gospodin koji se javio na  telefon doslovno je rekao: “Da, od idućeg tjedna uvodimo pizze. Jelovnik za pizze bit će dostupan za nekoliko dana.”

Preobrazba fine dininga u pizzeriju u manje od tri godine spada, nažalost, u teže priče o neuspjehu u splitskom i hrvatskom ugostiteljstvu.

U srpnju 2021. u Kinoteci je kuhao virtuozni chef Marko Đurašević, čovjek s dugogodišnjim iskustvom u katalonskoj avangardnoj kuhinji. Đurašević je kuhao fantastično. Večera u Kinoteci ostala nam je u sjećanju kao najspektakularnije modernističko gastronomsko iskustvo u centru Splita.
Kinoteka je bila na putu prema Michelinovoj zvjezdici; trebalo je popraviti servis i  mediokritetsku vinsku kartu, no Đuraševićeva Kinoteka doista je Splitu  mogla donijeti prvu Michelinovu zvjezdicu.

U veljači 2022. chef Đurašević napustio  je Kinoteku. Meni se iduće dvije godine vrtio u tipičnim bistronomski okvirima. Zadnji meni Kinoteke još je dostupan na njenoj  službenoj web stranici. 

Kinoteku su u tom razdoblju napustila još dva chefa da bi, evo, od idućeg tjedna Kinoteka uvela pizze, valjda kao zadnji pokušaj da posao postane profitabilan. Kinoteka se nalazi u jednom od najljepših povijesnih splitskih dvorišta, u srcu Dioklecijanove palače.

Ako restoran na tako genijalnoj lokaciji u tri godine promijeni tri chefa i tri žanra, od kojih su prvi i treći drastično suprotstavljeni, to prilično jasno govori da vlasnici nemaju ni viziju ni elementarno strpljenje neophodno za ozbiljno  vođenje restorana. Ali to govori mnogo i o Splitu i njegovim turistima.

Split je, uz par iznimaka od kojih je najvažniji Dvor velikog Hrvoja Zirojevića, grad osuđen na niže forme restoranskog biznisa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.