Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAOS PRED KRAJ TRAKAVICE Finalisti Hell’s Kitchena ne znaju koristiti termometar za meso. ne mogu ispravno ispeći pačja prsa, a ni s tartar biftekom nisu na ti

Hell’s Kitchen je evo ušao i u prvi ljetni mjesec, a još je pet kandidata preostalo u uvjerljivo najdosadnijoj televizijskoj trakavici koji smo ikad pratili na hrvatskim televizijama. Zapravo, do sinoćnje epizode preostalo je šest kandidata, da bi u dokuhavanju ispao jedan gospodin koji je, ako se dobro sjećamo, par dana ranije govorio o tome kako on, eto, ne voli točkice na tanjurima nego malo rustikalnije kuhanje.

Ovotjedne epizode Hell’s Kitchen obilježio je potpuni kaos u primjeni osnovnih kuharskih tehnika. Jedan kandidat nije znao umetnuti sondu u meso, pa mu je termometar pokazivao nevjerojatna 84 stupnja u sredini komada mesa koje je izgledalo rare ili medium rare.

Drugi kandidat nije znao napraviti holandski umak, nego je chefu Gretiću servirao neku raspadnutu poluemulziju zbog koje bi svaki gost s minimalnim znanjem o gastronomiji isti čas vratio tanjur. Treći natjecatelj, koji se hvalio da je u životu ispekao stotine kilograma pačjih prsa, nije bio kadar ispeći četiri porcije pačjih prsa, nego je Gretiću odnio meso koje je plivalo u vlastitoj sukrvici pa je sudac hrvatskog Hell’s Kitchena prirodno prekinuo servis i pozvao dva najgora kandidata u dokuhavanje. Tema dokuhavanja bio je tartar biftek.

Oba kandidata prvo su napravila majonezu, da bi je zatim pomiješali s mesom i začinima. Formalno govoreći, natjecatelji nisu učinili ništa pogrešno jer je u hrvatskom ugostiteljstvu uobičajeno da se od žumanjka i ulja prvo napravi majoneza, pa se zatim dodaje govedina. Međutim, u golemoj većini pristojnih restorana u Parizu i Londonu tartar biftek se zapravo ne radi s majonezom, nego se govedina pomiješa sa začinima i kondimentima, dok se sirovi žumanjak servira sam, u udubini koju kuhar napravi u mesu.

Siroti kandidati Hell’s Kitchena očito nikad nisu čuli za takvu, prezentacijski i teksturalno mnogo atraktivniju verziju tartar bifteka. Zadnje predfinalne epizode Hell’s Kitchena pretvorile su se u demonstraciju upravo nevjerojatnog kulinarskog amaterizma. A u Hell’s Kitchen, podsjetimo, sudjeluju navodni profesionalci. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.