Na noćašnjoj svečanosti u Las Vegasu katalonski Disfrutar proglašen je najboljim restoranom na svijetu, prema listi World’s 50 Best Restaurants. Drugi je baskijski Asador Exteberri, a treći francuski La Table de Bruno Verjus.
Disfrutar su prije deset godina u Barceloni osnovali renomirani avangardni chefovi Oriol Castro, Mateu Casanas i Eduard Xatruch. Disfrutar, koji je lani osvojio drugo mjesto na listi, ove je godine dobio treću Michelinovu zvjezdicu.
Disfrutar smo zadnji put posjetili krajem travnja. Hrana je bila toliko vanzemaljski ukusna, inovativna i originalna da smo Disfrutar ocijenili s 10/5: dali smo im, dakle ocjenu 10 na skali ocjena do 5, što nismo napravili nikad prije.
Zanimljivo je da su ovoga proljeća meniji u Disfrutaru koštali između 277 i 295 eura po osobi, što znači da službeno najbolji restoran na svijetu ne spada u pedesetak najskupljih u Europi. Hiša Franko je, primjerice, tridesetak eura skuplja, a većina pariških restorana s tri zvjezdice koštaju 200 do 300 eura više od Disfrutara. Drugo mjesto za Asador Exteberri, iz kojeg ćemo izvijestiti u kolovozu, podjednako je očekivano kao i Disfrutarova pobjeda; riječ je o kultnom restoranu gdje se čak i kavijar peče na roštilju.
Treće mjesto za pariški restoran novinara, publicista i chefa Bruna Verjusa dokaz je da dobro organizirane izborne kampanje i u gastronomiji mogu dovesti do najviših rezultata. Kod Verjusa smo jeli prije dvije godine i tada nije bio među deset najboljih pariških restorana, a kamoli među najboljima na svijetu. Disfrutar je noćas ušao u povijest svjetske gastronomije. Više nego zasluženo.
Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu za 2024. godinu
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.