Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

6 POUKA DISFRUTAROVA TRIJUMFA Glavna glasi: Ugostiteljstvo je krvav svakodnevni posao, a ne ležerno zanimanje s ugodnim radnim vremenom

Glamurizacija i estradizacija restorana izazvala je, uz niz dobrih, i dosta loših posljedica. Poznati su chefovi postajali TV zvijezde i sudionici svih mogućih simpozija o hrani, medijima, umjetnosti, ekologiji i održivosti, pa su mnogi od njih naprosto prestali kuhati, što među ostalim, predstavlja prevaru gostiju.

Kad dođete jesti kod Gordona  Ramseya u londonski Hospital Road, imate pravo očekivati da vam kuha Gordon  Ramsey. Koji, međutim, već barem cijelo desetljeće ne kuha nigdje osim na televiziji.

Pandemija je, pak, izazvala  sasvim drukčije, podjednako negativne trendove u globalnoj restoranskoj industriji. Uslijed mentalne i financijske anksioznosti izazvane koronom, restorateri i chefovi počeli su se masovno zalagati  za “humanizaciju ” restoranskog biznisa, što je  eufemizam za pojave poput skraćenja radnog vremena, skraćenja broja radnih dana i jednosmjenskog rada. To su sve, naravno, prilične besmislice, osim ako su financijski i teritorijalno opravdane (restorani in the middle of nowhere doista imaju razloga da rade, primjerice, samo od četvrtka ili petka do nedjelje).

Oba ova trenda, glamurizacija i estradizacija   profesije chefa kao i pokušaj da se restoranski posao po trajanju i intenzitetu svede na razinu uredskog posla sa stalno novim sindikalnim zahtjevima, iznimno su opasna za ozbiljnu  gastronomiju, naprosto zato što ozbiljna gastronomija ne trpi ni fejkanje ni sindikalistički hipsteraj.

Primjer Disfrutara, od danas najboljeg restorana  na svijetu, žestoko razbija oba ova štetna trenda. Evo šest pouka Disfrutarove pobjede, koje su važne za zapadnu restoransku  industriju.

1. Ako si chef, kuhaj

U oba naša posjeta Disfrutaru, u smjeni, za štednjacima, radio je Eduard Xatruch, jedan od tri chefa, vlasnika  i osnivača najboljeg restorana na svijetu.  

U DiverXovoj smo kuhinji sreli chefa i vlasnika Dabiza Muñoza, dok je Arpègeov Alain Passard stajao za našim stolom u pregači punoj mrlja od umaka i masnoće. Prije više od deset godina Pierre Gagnaire  osobno nam je ribao perigordske tartufe.

Pravi chefovi, koji poštuju svoje goste i svoj posao, dakle, i dalje osobno kuhaju, neovisno o tome imaju li trideset ili sedamdeset godina, i neovisno o drugim obvezama.

2. Najbolji restoran ne mora biti najskuplji restoran

Disfrutar koristi vrhunske i skupe sastojke, uključujući zaista mnogo kavijara. Cijelo jedno poglavlje Disfrutarova menija posvećeno  je kavijaru. Pa ipak, prije pet tjedana meni u Disfrutaru koštao je samo 275 eura za 23 slijeda.

Uz dobru organizaciju posla, precizan izračun food costa i cjelogodišnju  popunjenost, restoran s tri zvjezdice može biti bitno jeftiniji od restorana s dvije zvjezdice. Disfrutar je, recimo, oko 150 eura jeftiniji od berlinske Code. U redu, Berlin je skuplji grad od Barcelone, ali Coda ima puno manje zaposlenih od Disfrutara.

3. Restorani postoje zbog gostiju, što znači da trebaju raditi kad odgovara gostima a ne osoblju

Restoranski posao pripada ugostiteljstvu. Što znači da je restoranski posao posvećen gostima. Ako restoran prilagodi svoje radno vrijeme ugodnom  životu zaposlenika pa radi, recimo, tri ili četiri dana u tjednu u jednoj smjeni, postat će irelevantan za većinu potencijalnih gostiju, jer se oni neće prilagođavati radnom vremenu restorana. 

Zato većina ozbiljnih restorana radi stalno: Disfrutar se otvara u 12 i 30, i poslije kratke pauze između 17 i 19 sati, prelazi na večernju smjenu. DiverXO se otvara u 13 sati, a njujorška Masa u podne.

Što sve pokazuje da su prenemaganja o teškom i iscrpljujućem  restoranskom radnom  vremenu prilično smiješna: ozbiljna  gastronomija je Liga prvaka. Liga prvaka podrazumijeva svakodnevni krvavo naporan rad. Liga prvaka nije ležeran posao s ugodnim radnim vremenom.

4. Gastronomija bez alkohola nije gastronomija

Trend  niskoalkoholnih pića  i pairinga s kombuchom, voćnim i povrtnim sokovima sasvim  je razumljiv. Neki ljudi loše podnose alkohol, a neki zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne smiju piti alkohol. No, dobar alkohol, prije svega vino, esencijalni je element gastronomskog  doživljaja. Disfrutarova vinska karta broji oko 1300 etiketa, a pojedina se jela poslužuju uz originalne Disfrutarove destilate poput votke s crnim tartufima i rakije od ježinca ili wasabija. U Disfrutaru vas ne ohrabruju da naručite bezalkoholni pairing. Zapravo, uopće ga ne spominju. Jer znaju da je bezalkoholna gastronomija najčešće razvodnjena gastronomija.

5. Lokalno nije prepreka  univerzalnom 

Disfrutar je vrlo lokalni restoran, koji poslužuje izrazito sezonske  katalonske sastojke i jela, poput zelenih badema i pečenog mladog luka. 

Lokalnost i sezonalnost ne znači, međutim, da se restoran treba odreći sastojaka koji nisu lokalni i ne mogu biti sezonski, poput kavijara i japanske govedine. Naprotiv, takvi sastojci mogu fenomenalno kontrastno funkcionirati unutar lokalnih i mikrosezonskih menija.

6. Ambicija je presudna, ali nije dovoljna

Jasno je da su Castro, Xatruch i Casanas osnovali Disfrutar s najvišim mogućim ambicijama koje su ove godine, trećom Michelinovom zvjezdicom i prvim mjestom na listi World’s 50 Best Restaurants, u cijelosti realizirali. Međutim, da sva trojica nisu tehnički fenomenalni kuhari, Disfrutar ne bi bio Disfrutar.

Superiorno kuharsko znanje, koje se unapređuje  cijeli život, jedan je od glavnih preduvjeta da restoran ostvari svoje ambicije. Drugi  je preduvjet financijska stabilnost.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.