Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NATIONAL GEOGRAPHIC U DUBROVNIKU Treba li Kupare i Belvedere pretvoriti u ratne muzeje? Čini se da je to jedino izvedivo rješenje

kupari

National Geographic ovih je dana emitirao prilog o Kuparima. Prilog je snimljen uz pomoć dubrovačkog turističkog vodiča Vedrana Mezeija, koji vodi goste kroz ratom obilježene ostatke jednog od svojedobno važnijih turističkih odmarališta na hrvatskom jugu.

Gospodin Mezei izjavio je za Dubrovački vjesnik da su producente National Geographica zanimali rat i razaranja, što je u kontekstu Kupara logično: ondje nema ničega osim tragova rata i razaranja. Podsjetimo, Kupari u Župi Dubrovačkoj bili su prestižni resort namijenjen visokim oficirima Jugoslavenske narodne armije. Kupari su teško devastirani u Domovinskom ratu baš kao i Belvedere, svojedobno najluksuzniji jadranski hotel. Kupari i Belvedere s vremenom su postali drastični simboli nesposobnosti državnih i lokalnih vlasti. Premda je rat u Dubrovniku završio prije 32 godine, Kupari i Belvedere i danas izgledaju kao scenografija za Mad Max ili Hunger Games.

Apsolutno je zaprepašćujuće da vlasti nisu uspjele pronaći model oživljavanja velikih turističkih kompleksa na najprestižnijim položajima u južnoj Hrvatskoj. Javnosti se već desetljećima laže o stranim investitorima i dolasku brendova poput Four Seasonsa. U stvarnosti, nije se dogodilo ništa osim nekoliko površnih pokušaja ruskih velekriminalca, da preuzmu Kupare i Belvedere. Stoga bi možda bilo najpraktičnije da Hrvatska i Dubrovnik trajno odustanu od dugogodišnjih laži o obnovi Kupara i Belvederea i da ih umjesto toga pretvore u distopijske ratne muzeje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.