Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Privremeno se zatvorio Spar na uglu Heinzelove i Banjavčićeve, jedan od boljih supermarketa u Zagrebu

billa-spar

Još od vremena legendarnog, danas pomalo zaboravljenog mađarskog crtanog filma Gusztáv, zna se da se ljudi mogu opsesivno vezati uz supermarkete. Trominutni crtić u kojem Gusztáv u kolica trpa baš sve što u njih stane, da bi se stalno vraćao po još i još, briljantna je ministudija naše ovisnosti i shoppingu. Baš kao i Strummerova pjesma Lost in the Supermarket s Clashova remek djela London Calling. I crtić o Gusztávu i Lost in the Supermarket distopijske su anegdote, koje pokazuju prezir prema pojedinim ritualima potrošačkog društva, poput prečestih kompulzivnih odlazaka u samoposluživanja. No, u dobrim se supermarketima uistinu može uživati u kupnji bez suvišnog pritiska, nerviranja i frustracija. Jedan od takvih dućana je svakako bila Billa, koja se negdje 2006. otvorila u velikom prostoru na uglu Heinzelove i Banjavčićeve. Billa je imala odličnu vinoteku s puno ozbiljnih francuskih talijanskih vina i više nego solidan izbor sireva, voća i povrća. Pošto se Billa povukla iz Hrvatske, u dugački lokal na iglu Banjavčićeve i Heinzelove uselio se Spar. Prvih par godina Spar se nije najbolje snalazio s definicijom svog novog supermarketa, pa su se kraj blagajni znali prodavati čak i televizori. No, kasnije se Spar u Banjavčićevoj pretvorio u prilično dobru kvartovsku  trgovinu s bogatom vinotekom, raznovrsnim izborom craft piva uključujući više etiketa Zmajskog i Varionice, i s par doista ugodnih detalja koji više pripadaju svijetu butiknih dućana nego tipičnih samoposluživanja.

Mesar je, primjerice, redovito, samoinicijativno i vješto skidao srebrnu opnu s bifteka, a rajčice baš nikad nisu stajale u hladnjaku što je esencijalno važno za njihov okus. 

U Sparu na uglu Banjavčićeve i Heinzelove katkad su se mogle kupiti čak i svježe lisičarke. Naš susjedski Spar doista je postao ugodno mjesto za shopping. Vrijeme je, naravno, nagrizlo prostor kroz koji je dnevno prolazilo više tisuća ljudi. Pa se tako 2. lipnja Spar zatvorio zbog preuređenja. Nadamo se da će se brzo otvoriti i da neće izgubiti osjećaj za detalje, koji su jako važni u kupovanju hrane i pića u supermarketima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.