Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZVIJEZDE IZ ZAGORE Ginuine London Dry mlade vrgoračke craft destilerije Poetica osvojio je zlato i 96 bodova na  IWSC u Londonu 

Jutros nas je iskreno razveselila vijest o doista fantastičnom uspjehu mlade vrgoračke craft destilerije Poetica na ovogodišnjem IWSC u Londonu. Njihov bazni London Dry Gin Poetica Ginuine osvojio je respektabilnih 96 bodova i zlatnu medalju. Time se popeo u sam vrh najbolje ocijenjenih hrvatskih ginova na IWSC, uz bok Little Gipsy Ginu osječkog destilera Dinka Romića i Edelweiser Dalmatian Dry Gin te prvom osvajaču hrvatskog zlata Old Pilot’s London Dry Gin (kojeg je čak i nadmašio za bod).

Poetica Ginuine London Dry čine biljke i trave vrgoračkog kraja, posebno za gin ključna borovica koju dobavljaju iz sela Majići te čista voda s obronaka Biokova. Ocjenjivači IWSC ga ovako opisuju: “Na mirisu prevladavaju arome zelenog kardamoma i indijskih začina s naznakama citrusa. Snažan dojam na nepcu savršeno je balansiran sjajnom kompleksnošću kardamoma koja je dobro integrirana. Karakter dodatno zablista dodatkom vode.“ Vrlo živ i dojmljiv opis koji itekako podupire zasluženo visoku ocjenu.

No, ono što je doista izvanredno jest podatak da su tri ostala gina destilerije Poetica osvojila srebrne medalje. Drugim riječima, sva četiri Poetica gina poslana na IWSC osvojila su više od 90 bodova, što je senzacionalan uspjeh. Poetica Olive Infused Gin infuziran bračkim maslinama oblicama osvojio je 92 boda, Poetica Limited Barrel Aged Old Tom Gin odležavan u bačvama za trnjak vinarije Gašpar dobio je 91 bod, dok je Poetica Summer Sonnet Gin infuziran slavnim vrgoračkim jagodama dobio je 90 bodova. 

Poeticu u samom srcu Vrgorca vodi ambiciozni bračni par Jelena i Drago Nosić, koji su destileriju osnovali u jeku pandemijskih zatvaranja 2021. godine. Kako sami kažu, inspiraciju su našli u vrgoračkom kraju i velikom Tinu Ujeviću. Nije stoga čudo kako su odabrali baš ime Poetica i moto Ginspiration. 

Pod vodstvom glavne destilerke Jelene Majić Nosić, diplomirane inženjerke agronomije koja je među ostali pohađala i Speyside Whisky School, trenutno proizvode nekoliko etiketa gina ali pokreću i niz drugih projekata. Poetica osim gina u tostiranim Radoux bačvama odležava i vinjak kojemu je bazna sorta Ugni Blanc (po uzoru na Cognac) oplemenjena hrvatskim sortama Dubrovačke malvasije i Zlatarice vrgorske.

Drago Nosić, iskusni turistički manager, može se pohvaliti s položenim WSET Level 2 in Spirits i to s visokom ocjenom.  Vizualni identitet branda Poetica potpisuje riječka design i marketing agencija Fabula. Čestitamo destileriji Poetica i obitelji Nosić na izvanrednim rezultatima, a veselimo se i budućim destilatima koje vjerujemo očekujemo ubrzo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.