Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Konobi Morgan jeli smo odlične muštarde, fritaju sa šumskim gljivama i klasičnu plećku u kruhu s hrenom

U Morgan prilično redovito dolazimo niz godina. Restoran je već dugo  opravdano popularan među gastronomskom publikom. Morganov ambijent, a pogotovo terasa, spadaju među najupečatljivije u cijeloj Istri. Jučer smo na Morganovoj terasi uživali u kasnom ručku nekoliko trenutaka prije kiše, i još se jednom uvjerili da zelenilo i brežuljci u okolici restorana nemaju konkurenciju. Servis odražava značajke fine dininga i istarskih konoba, što je specifičan žanr u kojem ne radi puno restorana.

morgan-terasa

Morganovo osoblje uspijeva postići efekt u kojem se ugodno osjećaju i gosti koji bi željeli više iskustvo kao i oni koji bi voljeli više neposrednosti. To je možda i Morganov forte. On je nepretenciozni fine dining restoran prerušen u istarsku konobu, u kojoj se ugodno može osjećati široki spektar gostiju. Morgan je jučer nakon ubitačnog produženog vikenda pokazao i koliko je njegova popularnost utemeljena u hrani, ne samo u ambijentu. 

Morganove domaće muštarde koje serviraju kao pozdrav iz kuhinje bi trebalo brendirati i početi prodavati u delikatesama. Kruh je također na visokom nivou. Među hladnim predjelima najviše nam se svidio dimljeni carpaccio od jelena, kao i carpaccio od boškarina, dok goveđi tartar ima poželjnu teksturu ali mu nedostaje nešto više žestine za višu ocjenu. Spašava ga vrlo fini umak od senfa. Fritaja sa šumskim gljivama je genijalna, kremasta i intenzivnog okusa.

Morganov klasik, plećka u kruhu s hrenom jedno je od njihovih najboljih jela, samo bi trebalo uravnotežiti omjer kruha i mesa u porciji koja inače za prijateljskih 16 eura nudi ozbiljnu vrijednost za novac. Ravioli s kokoši došli su u nešto neobičnijoj izvedbi, u barbie rozoj boji, ali bili su izvrsni, jakih izraženih okusa, od dobre tjestenine ali i nepotrebnim sferama cikle.

Teletina je bila perfektno pečena, poslužena s klasičnim pire krumpirom i umakom od pečenja, još jedan dokaz da su neka jela najbolja u najjednostavnijim verzijama. Morganova teletina čisti je primjer ambiciozne bistrologije koja nam se jako svidjela. Za desert smo odabrali čokoladnu tortu koja je bila klasična i prilično kremasta. Hrana u Morganu je zaista dobra i pristupačna, ali i jako ukusna s elementima bistrologije, fine dininga i istarskih konoba što Morgan drži u prilično jedinstvenoj poziciji na sceni istarskih restorana.

Dobro je i da su Morganove cijene ostale u rangu pristupačnih istarskih konoba. Hrana koju smo probali stoji točno 79 eura, a u jednom trenutku smo pomislili kako smo naručili previše tanjura. Uz kasni ručak smo pili fantastični Ipšin sivi pinot, kraj čije smo vinarije i kušaonice prošli na putu za Morgan. 

MORGAN

Bracanija 1, Brtonigla

HRANA +4  VINO +4  AMBIJENT Terasa 5, Sala 4  SERVIS  +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.