Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrijednost za novac trebao bi biti glavni kriterij pri odabiru restorana u kojem ćete slaviti krstitke, krizme, rođendane…

Prije dvadesetak godina organizirali smo neko srednje obiteljsko okupljanje u povodu krstitki. Bilo nas je četrnaest ili petnaest, svi smo naručivali a la carte, a račun je na kraju izgledao pomalo zastrašujuće, više od 15 tisuća kuna. Danas to ne bi bilo mnogo, naprotiv. Ali u proljeće 2005. godine bio je to relativno ozbiljan novac. Restoran nas nije pokušao prevariti. Sve što se nalazilo na računu zaista smo bili naručili. Naprosto, kad ste u malo većem društvu koje nešto slavi, troškovi se lako otmu kontroli. Pa završite s računom koji će vam spaliti kreditnu karticu.

Danas su krstitke, krizme i pričesti postale gotovo jednako važne, da ne kažemo “glamurozne” fešte kao i svadbe. Na krstitke i krizme sada se ne pozivaju samo članovi uže ili malo proširene obitelji, nego deseci i deseci gostiju s posla, iz škole, iz istih društvenih krugova… Što znači da je kontrola troškova ključni element u organizaciji svih mogućih obiteljskih restoranskih slavlja. Vrijednost za novac utoliko bi trebao biti glavni kriterij pri izboru lokala u kojem ćete proslaviti krstitke ili krizmu ili naprosto neki važniji rođendan. Zagrebački Matrix ovih nam je dana poslao dosta elaborirane ponude za obiteljske ali i poslovne domjenke, po iznimno korektnim cijenama od 17 eura za menu s finger foodom, do 62 eura za veoma bogati meni s dvadesetak sadržajno i stilski raznolikih jela, od kojih su neka neobično sezonska za kriterije masovnih fešti.

Najzanimljiviji nam se čine jelovnici za 46 i 62 eura po osobi. Meni za 46 eura počinje pršutom na kremi od maslina, kuhanom šunkom s hrenom i dimljenim lososom na kremi od sira. Slijede štrukli i slani millefeuille, pa sporo pečena teletina (jedno od najprodavanijih jela s Matrixova redovnog menija), medaljoni od lungića u umaku od šumskih gljiva, pa pileća salata u Curryju. Izbor slastica obuhvaća među ostalim cheesecake sa svježim jagodama.

Meni za 62 eura pojačani je meni za 46 eura: to znači da su tu još Baranjski kulen, quiche lorraine, slanina od crne slavonske svinje, salata od hobotnice i jelen Wellington, još jedno specifično jelo koje se ne javlja na jelovnicima za fešte. Sekcija salata pojačana je capreseom, a slastice s creme brulée.

Matrix je dovoljno prostran da primi gotovo stotinu ljudi i ima veliko parkiralište. No, najvažnije je da se ovakvim menijima mogu kontrolirati troškovi, a stolovi s hranom izgledat će bogato, sa širokom mogućnošću izbora. Kontrolirani troškovi i puno kvalitetne hrane definicija su vrijednosti za novac u organizaciji obiteljskih proslava ili poslovnih domjenaka. Početkom 2000-tih zagrebački šampion u tom žanru bio je Catering Majetić. Matrix je, čini se, jedan od svega nekoliko zagrebačkih restorana koji nastavljaju bolje tradicije nekadašnjeg Cateringa Majetić.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.