Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HRVATI, NACIJA GLUTENA Mlinar je lani prodao oko 210 milijuna (210.000.000) kruhova i peciva!

Velika pekarska tvrtka Mlinar ovih je dana objavila rezultate poslovanja za 2023. koji su izvanredni. Mlinar je lani zabilježio ukupni prihod od 163 milijuna eura, što je 17,6 posto više nego preklani. Dobit prije oporezivanja iznosila je 33 milijuna eura, što je također znatno više nego 2022. Trendovi su još pozitivniji: u prvom kvartalu ove godine Mlinar je postigao 18 postotni rast. Mlinarove fizičke brojke zanimljivije su, međutim, od financijskih podataka.

Mlinar je lani prodao nevjerojatnih 210 milijuna kruhova i peciva. Pretpostavimo li da u Hrvatskoj živi oko četiri milijuna ljudi, ispada da je svaki stanovnik Hrvatske lani pojeo pedesetak Mlinarovih kruhova i peciva. Ako ovim nevjerojatnim brojkama dodamo još dva velika pekarska lanca, Pan Pek i Dubravicu, pa tisuće jeftinih privatnih pekarnica, pa samostalnu proizvodnju pojedinih supermarketa, pa naposljetku sve popularnije zanatske pekarnice, vjerojatno bismo došli do 700 ili 800 milijuna kruhova i peciva koji se godišnje prodaju u Hrvatskoj.

Hrvati su očigledno nacija glutena, a jedini autentični hrvatski fast food jesu proizvodi iz pekarnica, uglavnom oni masovni, konfekcijski i ne baš ukusni. Što je financijski pogodno, ali ne govori u prilog zdravoj i gastronomski valoriziranoj prehrani u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.