Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DANI PONOSA I SLAVE NA PRELUKU Navisov restoran nikad nije bio tako pun kao jučer. I sve je perfektno funkcioniralo

U petak popodne nazvali smo jedan restoran u Poreču da rezerviramo stol za pola sedam. Ljubazni konobar rekao nam je da su skoro svi stolovi slobodni, zbog oluje koja je divljala nad zapadnom Istrom. Pa smo odlučili odgoditi Istru za subotu. Kontaktirali smo opatijski five star hotel Navis, u kojem smo uspjeli ugrabiti zadnju slobodnu sobu. U Navis, smješten odmah iza Preluka, došli smo oko pet i pol kad se nad Opatijom počelo spuštati jači pljusak. Navisov restoran bio je doslovno prepun jer je ondje trajao ručak u čast nečijih krstitki.

Davor Kapetanović, sin Navisova osnivača Krune Kapetanovića, rekao nam je da je restoran prebukiran do kasno navečer jer poslije krstitki dolazi grupa Japanaca kao i dosta hotelskih gostiju, koji su rezervirali stolove za večeru. Mlađi Kapetanović ponudio nam je stol na terasi, čija se tenda hrabro i uspješno borila s pljuskom.

Terasom je odjekivao huk valova, more je bilo zagasito sivo, a vjetar je mirisao na sol. U cijelom tom kaosu krstitki, priprema za drugi servis i jakog juga, Navisovi kuhari i konobari ponijeli su se megaprofesionalno. Voda i osnovna postava stola stigli su za manje od pet minuta. Šampanjac, Pol Roger Brut, stvorio se na stolu u idućih pet minuta, s ispravnim velikim čašama.

Kruh je bio još topao, a odmah poslije finog kruha, maslaca koji rade u Navisu i Chiavalonova ulja, chef Tino Sinožić, najzaposleniji čovjek dana, donio nam je fini carpaccio od brancina i odlične marinirane škampe s osvježavajućim voćnim coulisom. Slijedio je oveći, stručno pečeni kovač poslužen s jednim konvencionalnim i jednim sezonskim prilogom. Konvencionalna, pastelno zelena blitva uspješno se nadmetala s mesnatim vrganjima s gradela i delikatnim lisičarkama sotiranima u tavi. Na kraju su nam još donijeli vrlo dobar izbor sireva koji nam je pomogao da završimo uobičajeno posebni Radovanov Sauvignon.

Gotovo nikad i nigdje u Hrvatskoj osim u Esplanadi nismo doživjeli tako precizan servis i besprijekorno kuhanje  tijekom masovke, kao u petak u Navisu. Kruno i Davor Kapetanović, Tino Sinožić i svi njihovi kuhari i konobari imaju razloga da budu ponosni na svoj profesionalizam. Večer smo završili  dojmljivom Mezcalitom u Navisovu baru. Mezcal je danas definitivno piće koje, u nekoliko verzija, mora držati svaki relevantan bar.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.