Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U novigradske Tri Palme zbog gužve nije bilo gotovo pola jelovnika, ali uspjeli smo probati vrlo dobru pečenu oradu 

U jednom trenutku je u novigradskom restoranu Tri Palme bilo vjerojatno 50 ili 60 gostiju. “Nemamo više puno izbora, jedino što nam je ostalo su orade. Nema ni brancina ni škampi, jastoga ni bilo koje druge ribe,” rekla nam je konobarica. Kasnije smo vidjeli žive jastoge, koji su očigledno bili rezervirani unaprijed za jedinu grupu hrvatskih gostiju. Jastozi su moramo priznati izgledali prilično privlačno i živo.

Odlučili smo se za jedini mogući riblji izbor, oradu. Restoran smo posjetili prvi put prošle godine. Iako restoran smješten nekoliko minuta vožnje od centra grada izgleda poput svih neambicioznih mjesta na obali, Tri Palme su uspješno demantirale naše predrasude. Veliki živi kvarnerski škampi su nam i danas ostali u lijepom sjećanju, kao i ugodni i simpatični vlasnik. Živi jastozi, ogromni škampi i svježa riba, pokazuju da Tri Palme zaista pazi na nabavu, što je i više nego pohvalno.

U četvrtak navečer, kao što smo rekli, restoran je bio pod opsadom njemačkih turista koji su izgleda pojeli sve što se pojesti može u restoranu. Pa smo bili osuđeni na oradu iz pećnice. Ipak, i tu su nas uspjeli razuvjeriti. Velika orada od kile i nešto sitno veoma se lijepo ispekla u pećnici i ostala sočna i čvrsta, a servis ju je jako lijepo očistio. Mogla se pošteno boriti i s puno skupljim ribama iz skupljih restorana. Pečeni krumpir iz istog pleha u kojem se pekla orada također je bio izvrstan, kao i povrće, standardni luk, tikvice, mrkve i celer.

Pršut s početka večere je iznad prosjeka za jednostavne istarske konobe. Čini nam se da Tri Palme zaista imaju istarski pršut kako je i napisano u jelovniku, koji se topi u ustima i reže se po narudžbi. Kruh je također domaći i dobar, a maslinovo ulje lokalno iz Novigrada, što je i očekivano s obzirom da se u Novigradu nalazi znatan broj vrlo dobrih proizvođača.

Iako nisu imali pola jelovnika i najatraktivnije stvari, Tri Palme su ostavile vrlo dobar dojam u kaosu gužve. Sve što smo probali bilo je iznad očekivanja. Dobar dojam od prošle godine Tri Palme su uspjele potvrditi, stoga ne možemo više pričati da se radi od slučajnosti. Servis je jako ljubazan, iako je u početku nešto kasnio zbog preopterećenja objekta. Vinska lista je ziheraška s izraženim naglaskom na malvaziju. Uz večeru smo pili fenomenalnu Bastianovu malvaziju iz prošlogodišnje berbe. Novigrad je očigledno postao gastronomski najvažniji istarski grad uz Rovinj. U njemu već dugi niz godina rade dva vrhunska restorana koji se mogu boriti za Michelinove zvjezdice, a jako nam je drago i da se srednja klasa restorana može istaknuti kao vrijedna posjeta, što je slučaj u Tri Palme. Večeru s buteljkom vina platili smo 130 eura za dvoje. 

TRI PALME

Karpinjanska ulica 14, Novigrad

HRANA +3 VINA +3 SERVIS +4 AMBIJENT 3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.