Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Usprkos opasnom letećem suncobranu, novigradski Nomu najbolji je gastrotainment restoran u zapadnoj Istri

Baš kad smo završili predjela na lijepoj terasi novigradskog Nomua, u neposrednoj se blizini začulo jako Tres!Bum!Tras! Veliki suncobran od pletene špage, koji nas baš i nije štitio od sunca, svom se snagom srušio na polovicu našeg stola okrenutu prema moru. Sjedili smo srećom za polovicom stola naslonjenom na restoran.

Suncobranov spektakularni pad izazvao je ozbiljan krš i lom: razbila se, uz posuđe i prevrnuti stol, butelja sjajnog Sauvignona Ivane Puhelek (u Istri ne moramo baš uz svaki ručak ili večeru piti malvaziju). Tres!Bum!Tras! suncobran koji nije izdržao nalet maestrala, još je jedan dokaz o profesionalnim rizicima u životu restoranskih kritičara.

No, Nomuovi su konobari reagirali hiperprofesionalno. Jedno deset puta su se ispričali, brzo su nas premjestili u blagovaonicu na sigurno, otvorili novu buteljku Sauvignona i za pet minuta počistili krš i lom na terasi. Pa su sklopili i polegli sve druge suncobrane kako se još neki ne bi obrušio na sirote goste.

Slučaj Tres!Bum!Tras! suncobrana nije nas, srećom, spriječio da uživamo u Nomuovoj hrani. Ljuta, blago želatinozna juha od rakovice jedna je od najukusnijih azijskih juha u Hrvatskoj. Carpaccio od hamachija otmjen je, lagan i pun okusa. Soft shell crab, meka rakovica u tempuri, hrskava je kao čips, slano-slatka i osvježena kuglicama lubenice, dok je glazirani black cod upravo perfektan, s puno umamija i jedinstvenom čvrstom a kremastom teksturom, koja ovome lažnom bakalaru donijela svjetsku slavu.

Nomu je manji lanac japanskih fusion restorana kojeg vodi hrvatski Talijan, ugostiteljski veteran Alex Nardin. Prvi se Nomu otvorio u Zagrebu, zatim u Zadru, a lanjskog ljeta u Novigradu. Osim po vrlo dobroj hrani koja uključuje i prvorazredni nigiri kao i slasni dim sum, Nomu je poznat po opsežnoj vinskoj karti s više stotina etiketa: samo je šampanjaca desetak.

Novigradski Nomu, podijeljen na restoran i bar, uvjerljivo je najatraktivnije uređeni ugostiteljski prostor u ovom gastronomski neobično relevantnom gradiću. Nomu je, nadalje, najbolji azijski i najprivlačniji gastrotainment restoran zapadne Istre. Na kraju ručka osoblje nas je obavijestilo da se incidenti s letećim suncobranima više neće moći događati, jer Nomuova terasa ovih dana dobiva tendu, pa suncobrani postaju nepotrebni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.