Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠOKANTNO UPOZORENJE NAPULJSKOG TUŽITELJA Svi supermarketi u okolici Milana pod kontrolom su mafije

vino-supermarket

Talijanska mafija odavno se inflitrirala u tamošnju gastroindustriju, ne samo u reketiranje restorana, barova i pizzerija, već i u proizvodnju hrane. Napuljski tužitelj Nicola Gratteri javnosti je otkrio novi interes mafije – trgovačke lance.

Govoreći na konferenciji o trgovini drogom održanoj u Palermu, Gratteri je upozorio da su “svi supermarketi u zaleđu Milana u rukama ‘ndranghete”, naglašavajući korelaciju smanjenja broja uhićenja za zločine povezane s drogom i aktivnosti bandi u biznisu distribucije i noćnih klubova.  Gratteri je za Corriere Milano precizirao: “mafijaški su klanovi, sa svojim beskrajnim ekonomskim mogućnostima, posljednjih godina investirali i u distribuciju na području Milana “.

Nicola Gratteri

Među nedavnim policijskim akcijama na tom području, pojašnjava Corriere, je i operacija Royale, istraga klana Piromalli i njihove kontrole nad lokalnom tržnicom Mercatom dell’Isola. Istražitelji su utvrdili da mafija sutavno kupuje pekarnice i minimarkete u provinciji i širi mrežu utjecaja u trgovini i distribuciji. Dok su mafiju u proizvodnju hrane privukle visoke cijene zaštićenih talijanskih proizvoda koje mogu iskorištavati plagiranjem, prema podacima milanske Direkcije za borbu protiv mafije u trgovine ih privlače, velike mogućnosti pranja novca. Osim na supermarkete, tužitelj Gratteri upozorio je i da je mafija preuzela većinu restorana, barova i lokala u kojima se okuplja milanska VIP publika. 

‘Ndrangheta je, objasnio je, napravila kvantni skok 1969. kada je u svetištu San Luca odlučeno o dvostrukoj pripadnosti: postavili su novo pravilo je da šef ‘ndranghete može ući u masonske lože. U tim su ložama suci, policijski dužnosnici i političari, što je očito pogodovalo nekim odnosima i motiviralo ‘ndrine da krenu naprijed. Godinama smo govorili o zastarjeloj, ofucanoj ‘ndrangheti, podcjenjujući promjenu u njihovu ponašanju. Novac od otmica ‘Ndrangheta 90-tih počela ulagati u trgovinu drogom jer je potražnja za kokainom bila velika. Tada je ‘ndrangheta poslala desetke ljudi u Kolumbiju da kupuju drogu po nižim cijenama. Zašto je američka DEA najjača policija na svijetu? Zato što troši, ulaže i postiže rezultate,” zaključuje Gratteri. Italija, koja je uvijek bila lider u tehnikama istrage, pojašnjava, izgubila je know how i trenutno se ne može nositi s organiziranim kriminalom kao prije. Mora pod hitno pojačati ulaganja i pojačati redove.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.