Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Rino u Momjanu priprema solidna esencijalna istarska jela po vrlo korektnim cijenama

Da bi se došlo do Momjana mora se proći jedna od ljepših istarskih cesta. Riječ je naravno o vinskoj cesti gdje je na relativno malom prostoru smješteno nekoliko bitnih istarskih vinarija, a brežuljci zasađeni vinogradima. Da smo imali više vremena proveli bismo barem jedan cijeli dan razgledavajući vrlo lijepu prirodu oko Momjana. Kako ipak nismo imali vremena, zaputili smo se u na večeru kod Rina.

Rino je ugodno i šarmatno uređena konoba s veoma lijepom terasom i veselim gostima. Vrlo ljubazna konobarica dodatno je pojačala dojam da je Rino baš prava istarska konoba kakvu mnogi zamišljaju, s ponekim lijepim suvremenim elementom poput zaista lijepog pribora za jelo i solidnog maslinovog ulja. Rino,  u vlasništvu vinske obitelji Prelac, bavi se striktno lokalnom, prilično rustikalnom kuhinjom. Rustikalnost u istarskim konobama, i ne samo istarskim, često zna biti izgovor za šlampavo kuhanje koje nema mnogo veze s lokalnim sastojcima i tradicijom.

rino-arhiva

Rino na svu sreću nije takva vrsta restorana. Kuhaju pošteno, s dobrim sastojcima, dobrim praksa i vješto koriste neodoljivu prirodu koja ih okružuje.  Rino ima klasičan istarski jelovnik s puno pašte, tartufa, boškarinom, crvenim mesom i dakako kobasicama i ombolom. Fritaja s tartufima koju smo naručili bila je tehnički dobro napravljena s korektnom dozom tartufa koji pak nisu bili spektakularni. Kruh koji smo dobili bio je domaći, ovčji sir gotovo odličan ali malo predebelo narezan. Dva glavna jela koja smo naručili, fiorentina i fuži s boškarinom, lijepo su istakli  pozitivne strane istarske kuhinje.

Ogromna fiorentina dolazi na vrućem tanjuru na kojem se još malo može ispeći po želji gosta. Iako fiorentina prirodno ne može biti najmekše meso na svijetu, ona koju smo dobili u konobi Rino bila je sasvim dovoljno mekana, lijepo pečena i ugodnog okusa s puno cvijeta soli. Dinstani krumpir kao prilog je dobro funkcionirao, iako nije briljirao. Fuži s boškarinom bili su također na visokoj razini, od solidne domaće pašte koja bi mogla biti desetak sekundi manje kuhana do dobrog mesa boškarina. Uz ručak smo pili Kozlovićev teran. Jedna od jačih strana konobe Rino su cijene.

Ogromna fiorentina dovoljna za dvije osobe stoji 30 eura, dok je porcija fuža s boškarinom 14 eura. Čak je i fritaja s tartufom koštala pristojnih 16 eura. Cijelu ranu večeru smo platili 110 eura, što s obzirom na količinu i kvalitetu hrane nije preskupo, što potvrđuje i broj gostiju koji svaki dan dolazi kod Rina. 

KONOBA RINO 

Dolinja vas 53, Momjan

HRANA +3  VINO 3  SERVIS 4  AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.