Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE JEDITE MEDVJEDE Cijela obitelj završila u bolnici s trihinelozom nakon što su pojeli medvjeđi kebab 

Prije dvije godine američka obitelj okupila se na roštilju u Južnoj Dakoti. Doputovali su iz cijele zemlje. Većina ih je za nekoliko dana završila u bolnici zbog – medvjeđeg kebaba. Prema Tjednom izvještaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Morbidity and Mortality Weekly Report) koji citira CNN jedan član obitelji, lovac, za roštilj je donio meso crnog medvjeda kojega je ulovio u sjevernom Saskatchewanu u svibnju 2022. 

Lovac je rekao da je prodavač opreme za lov preporučio zamrzavanje mesa kako bi se ubili svi eventualni paraziti. Meso je bilo zamrznuto 45 dana prije nego što ga je odmrznuo, a obitelj ga je ispekla na roštilju s malo povrća i poslužila kao kebab. Smrzavanje mesa zaista može ubiti neke parazite, pa i one kji se obično nalaze u mesu crnog medvjeda, ali neke su vrste otporne na smrzavanje.

Problem je i u tome što medvjedi i druga divljač oboljela od trihineloze često izgleda posve zdravo. Prilikom klanja mesa bilo bi teško reći je li zaraženo jer ima malo znakova parazita. Nužna s testiranja. Zato stručnjaci savjetuju lovcima na medvjede da svo medvjeđe meso smatraju zaraženim, a američki Centar za kontrolu prevenciju bolesti (CDC) preporučuje temeljitu termičku obradu mesa na unutarnjoj temperaturi od najmanje 170 stupnjeva da bi se ubili paraziti. Dimljenje, soljenje, sušenje i pečenje umikrovalnoj pećnici ne ubijaju ih uvijek, napominju.

Meso na obiteljskom okupljanju u početku nije propisno servirano jer “je tamno pa članovi obitelji po izgledu nisu mogli procijeniti je li dovoljno pečeno”. Neki čak i jesu primijetili da je meso nedovoljno pečeno pa su ga vratili na roštilj i ponovno poslužili. Da nešto nije u redu shvatili su tek kad su stigli kući. 

Prvi se razbolio 29-godišnji muškarca koji je dvaput i tri tjedna završio u bolnici. Prijavio je jakue bol u mišićima i groznicu, a oči su mu natekle. Krvni testovi pokazali su da ima eozinofiliju, stanje koje uključuje previše eozinofila u tijelu, signal liječnicima da bi netko mogao imati alergije, rak ili parazite, piše CNN. Tek nakon drugog prijema u bolnicu liječnici su doznali da je čovjek jeo medvjeđe meso i posumnjali da možda ima trihinelozu. Pretrage su potvrdile da ima, pa su preporučili pretrage cijeloj obitelji. 

Trihineloza može biti laka ili teška infekcija, a simptomi mogu ovisiti o tome kamo ličinke migriraju u tijelu. Lagane infekcije možda neće imati vidljive simptome, a ako se parazit preseli u probavni trakt, može uzrokovati bolove u trbuhu, proljev ili povraćanje. Parazit u mišićima može izazvati groznicu, osip, konjunktivitis i natečenost lica. Povremeno se mogu pojaviti simptomi opasni po život, uključujući probleme sa srcem, probleme sa središnjim živčanim sustavom i probleme s disanjem. Među osam članova obitelji koje su istražitelji intervjuirali, šest ih je imalo simptome trihineloze. Četvorica su jela medvjeđe meso i povrće, dok su druga dvojica jela samo povrće koje je bilo na istom roštilju s mesom. Troje članova obitelji je hospitalizirano.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.