Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MATSU JE DIGAO LETVICU Novi meni koji je stupio na snagu prije par dana, donosi nekoliko izvrsnih nigirija i veoma dobar black cod po prijateljskoj cijeni

Glazirani black cod već je dulje od dva desetljeća kultno identifikacijsko jelo azijskog fusiona. Glazirani black cod izmislio je Nobuyuki Nobu Matsuhisa, restoraterski genij koji je artikulirao japansko-južnoameričko-europski fusion. Nobu danas ima milijun restorana po cijelom svijetu, ali je prije dvadesetak godina predstavljao autentičnu avangardu.

Black cod nije crni bakalar. Black cod uopće nije bakalar premda riječ cod znači bakalar. Black cod može biti sablefish na engleskom ili ime koje obuhvaća niz pacifičkih riba od kojih je najpoznatija anoplopoma fimbria (latinsko ime koje dodatno pokazuje da black cod nije ni u kakvoj vezi s bakalarom). Black cod/sablfish ni organoleptički ne podsjeća na bakalar.

Black cod je mnogo kremastiji od bilo kojeg bakalara. Black cod postigao je iznimno visoku cijenu zahvaljujući Nobuu, jer je black cod već dugo vremena Nobuovo potpisno jelo. Matsu, zagrebački fusion restoran koji je nedavno otvorio ekspozituru u Zadru, na svoj je novi meni uvrstio i black cod. Koji, međutim, nije skup kao većina drugih jela s nazivom black cod u hrvatskim restoranima. Matsuov kremasti glazirani black cod košta samo petnaestak eura, što je zaista iznimno povoljna cijena za sve one koji žele probati ovaj fusion klasik.

Black cod tek je jedna od važnijih novosti na aktualnom Matusovom meniju. Najviše nam se zapravo svidio nigiri s unagijem, masnom jeguljom; Matusov unagi nigiri može se uspoređivati s boljim takvim nigirijem u puno skupljim zagrebačkim japanskim restoranima. Matsu u Domobranskoj sada redovno nudi i nigiri s plavoperajnom tunom, kao i s hamachijem, japanskim gofom. Omjer ribe i riže blizu je optimalnom, a temperatura nigirija, kad smo ga zadnji put kušali prije dva tjedna, bila je blizu temperature ljudske kože što se smatra idealnim.

Tom Yum Kha, klasična tajlandska juha s kokosom možda je najpikantnija u Zagrebu, što je naravno kompliment, dok je miso pork juha veoma ukusna, ali definitivno prevelika. Matsu je počeo raditi prije godinu i pol, s ponešto lutanja. Danas je jedini zagrebački fusion restoran s prilično autentičnim okusima u široko prihvatljivom rangu cijena. Vinska lista obuhvaća izvrsni  šampanjac Charles Heidsieck Brut Reserve za veoma pristojan novac, kao i puno hrvatskih vina na čaše po prijateljskim cijenama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.