Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novigradski Čok svog je legendarnog brancina na pari u subotu zamijenio šanpjerom na pari. Rezultat je senzacionalan

Prije nekih osam godina Sergio Jugovac Čokolino, vlasnik novigradskog ribljeg restorana Čok, počeo je pripremati brancina na pari. Cijela riba na pari tipična je za azijske kuhinje, a posebno je kodificirana u kantonskoj kuhinji gdje se bijele ribe pare na lemongrassu, lišću korijandera i svježem đumbiru. Sergio Jugovac nikad nije bio u Kini niti koristi azijske aromate. Ali gospodin Jugovac doslovno je savršeno pogodio specifičnu teksturu kantonske ribe na pari.

Sergio Jugovac

Čokovi su brancini sočni, kremasti, meki, egzotično lagani i posve neodoljivi. Otkako se o Čokovim brancinima na pari počelo pričati među širom gastronomskom publikom, Jugovčev restoran prodaje nekoliko tisuća brancina godišnje. Čokov brancin na pari definitivno je najpopularnije potpisno jelo zapadne Istre. U subotu navečer u uobičajeno punom Čoku probali smo varijaciju na megapopularnog brancina. Sergio Jugovac prvo nam je donio oval sa svježim ribama: uz velikog živog hlapa, srednje velike žive škampe, ogromnog romba i nekoliko brancina i orada, na plati se našlo par manjih šanpjera. Pa smo naručili dva kovača, ali ne na gradelama nego na pari.

Rezultat je bio senzacionalan. Kuhanje na pari istaknulo je čvrsto pahuljastu teksturu mesa i akcentiralo delikatni ali distinktivni okus jedne od najplemenitijih jadranskih riba. Kovač na pari ove je subote postao jedno od naših najdražih ribljih jela u cijeloj Istri. Čokova vinska lista i dalje je limitirana, s premalo dobrih vina za tako dobar restoran. Čok bi trebao držati bar jedan ozbiljan šampanjac srednjeg ranga cijena, jer ni jedan lokalni pjenušac ne može nadomjestiti karakterni šampanjac. Ambijent na terasi s ugodnim bijelim zavjesama romantičan je i topao. Čok je već godinama važna gastronomska institucija zapadne Istre. Izvrsnu večeru u Čoku platili smo 142 eura

KONOBA ČOK

Ul. Sv. Antona 2, Novigrad

HRANA 4/5  VINA 3/5  AMBIJENT -4/5  SERVIS -4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.