Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Djeca skupljala školjke na plaži, mami kazna 80.000 eura i tužba za ‘nezakoniti izlov vongola’ 

Kontrola izlova u Kaliforniji otišla je u dosta krivom smjeru za mamu koja je nedužno dovela dijete na plažu u Pismo. Djeca su u plićaku na pješčanoj plaži skupljala školjke, potpuno nesvjesna da skupljaju vongole koje lokalna birokracija strogo regulira.

Plaža Pismo slavna je po vongolama. Ne samo da se predstavlja kao “Svjetska prijestolnica vongola” već iskopavanje školjki iz pijeska reklamira kao svoju veliku atrakciju. Ali za lokalne inspektore  iz Uprave za zaštitu ribe i divljih vrsta grupica djece koja skupljaju vongole bila je znak za uzbunu. Pojavili su se grupno na plaži, djeci oduzeli 72 školjke i majci ispostavili račun veći od 80.000 eura, kaznu za nezakoniti izlov vongola. Kako piše New York Post, sudac je kaznu smanjio 500 dolara. “Sve me to rastužilo i deprimiralo, upropastili su nam odmor,”izjavila je mama Charlotte Russ.

S druge strane, kaže, njena su djeca naučila nešto o zaštiti životinja i njenom značaju. Lani je zbog sličnih situacija na plaži Pismo propisano 58 kazni. Ovako strogi propisi, objašnjavaju u Upravi za zaštitu ribe i divljih vrsta, moraju se provoditi jer vongole moraju narasti više od deset centimetara da bi se razmnožile svake godine pa vlasti moraju destimulirati skupljanje premladih školjaka. Vongole s plaže Pismo toliko su cijenjene da se zovu po njoj. Pismo vongole mogu se nai isključivo u istočnom Pacifiku i prepoznatljive su po velikim, debelim trokutastim školjkama u bojama od bež do smeđe. Sakupljači smiju uzeti do 10 Pismo vongola dnevno, jer su pretjeran izlov i životinje koje se hrane njima s vremenom dramatično smanjili populaciju.  

Foto/Shutterstock

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.