Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PELINOMANIJA Pelinkovac je najtraženije jako piće u Hrvatskoj. Aura je lansirala Victoris, superpremium pelinkovac od 16 aromata

Popularnost pelinkovca u Hrvatskoj raste upravo nevjerojatnom brzinom. Badel kao glavni proizvođač prodaje par milijuna litara Pelinkovca i Antiquea godišnje. Ovih dana na tržište dolazi Stockov pelinkovac Pelinova. Braća Rossi svojim su elegantno vaniliziranim Epulonom uspjeli zauzeti dobar dio miksološke scene.

Šampionska daruvarska destilerija Wise Grus svoj je pelinkovac, u veoma efektnoj boci, lansirala prije mjesec i pol, dok je Zvečevo s novim vlasnicima zagrebačkom Alcom, pustilo na tržište redizajnirani Barun. Aura iz Buzeta vjerojatno je najuspješnija hrvatska privatna destilerija. Aura je najpoznatija po Teraninu koji se proizvodi u impresivnih 350 tisuća litara godišnje, po istarskim rakijama i po ginu Karbun.

Međutim, Aura stalno širi svoj portfolio, kojem se nedavno priključio superpremium pelinkovac Victoris. Victoris je skuplji od velike većine pelinkovaca na hrvatskom tržištu, ali kvaliteta zaista opravdava cijenu, u što smo se prvi put uvjerili u restoranu Old River kraj Buzeta, a zatim i kod kuće kad smo Victoris kušali u idealnim uvjetima.

Victoris sadrži šesnaest aromata: gorki pelin, koricu limuna, koricu naranče, likoriciju, stolisnik, breskve, šljive, anis, kim, kamilicu, kadulju, eukaliptus, majčinu dušicu, vaniliju i rabarbaru. Victoris ima 31,2 posto alkohola i ne baš previše šećera; optimalno je gorko-sladak. Victorisova najvažnija značajka jest visok, gotovo električni intenzitet bouqueta.

Victoris zaista impresivno miriše, a miris traje jako dugo. Victoris smo dosad probali uz 70-postotnu Valrhonu, After Eight i uz jagode sa šlagom i naribanom crnom čokoladom. Sve su te kombinacije ziceri. Kao i štrudl od trešanja.

Idući put kušat ćemo Victoris s terinom od foie gras. Ne možemo predviđati ishod, ali jako nas zanima. Pelinomanija koja trenutno vlada hrvatskim tržištem destilata zapravo je veoma pozitivan fenomen: pelinkovac je autentično hrvatsko jako piće, koje doživljava kvalitativnu i tržišnu renesansu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.