Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MEGAPREVARA SLAVONIJI Virovitički mesari, otac i sin, optuženi za utaju 7,2 milijuna eura PDV-a

Pred Zagrebačkim županijskim sudom podignuta je optužnica protiv obitelji mesara iz Virovitice, oca i sina. Mesari su optuženi da su kroz lažne fakture i korištenje poreznih odbitaka na koje nisu imali prava, utajili 7,2 milijuna poreza, javlja N1.

Optužnica je rezultat USKOK-ove istrage kojom je utvrđeno da su virovitički mesari sa četvero pomagača, uključujući knjigovotkinju i jednog poreznog inspektora, od od siječnja 2018. do svibnja 2022. konstantno varali državu na PDV-u. Knjižili su lažne troškove s iskazanim PDV-om, a onda si umanjivali porez na račun izmišljenih troškova.  Tako su 2018. knjižili više od 19 milijuna eura troškova s 3,8 milijuna kuna PDV-a.

Račune je izdavao OPG dvojice mesara,a bili su naslovljeni na njihove mesoprerađivačke tvrtke. Sve je bilo falsificirano, nitko nikome nije plaćao po izdanim računima, ali su mesari na temelju njih koristili pravo na odbitak pretporeza koje zapravo nisu imali.

Iduće godine knjižili su 14,5 milijuna eura lažnih računa i na temelju njih si odbili 1,9 milijuna eura poreza, a u iduće su dvije godine oko 1,5 milijuna poreza.
Prevaru je razoktrio jedan porezni inspektor koji je došao u kontrolu 2021. Mesari su mu dali lažnu dokumentaciju, a knjigovotkinja je usred poreznog nadzora napravila još 3,8 milijuna eura lažnih računa kako bi opravdali nezakonite porezne odbitke iz 2018. Ukupno su utajili 7,2 milijuna eura, od čega je prvooptuženi mesar u gotovini izvukao 4,7 milijuna. Oko milijun eura pokušali su opravdati lažnom poazjmicom. USKOK predlaže da im se oduzme nezakonito stečena imovina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})