Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UPOZNAJTE HANSIK Korejsko veleposlanstvo u Aspiri organizira natjecanje u korejsko-hrvatskom fusionu, prva nagrada je 1000 eura. Evo kako se prijaviti 

Hansik (한식) je sinonim za korejsku hranu. Prema tamošnjem Zakonu o promociji korejske hrane hansik je termin za “hranu pripremljenu od sastojaka koi se koriste u Koreji ili sličnih i hranu pripremljenu po tradicionalnim korejskim receptima i tehnikama ili sličnoj, kao i korištenju materijalnih i nematerijalnih resursa i aktivnosti povezanih s korejskom kulturom hrane.” Veleposlanstvo Republike Koreje u Zagrebu na Sveučilištu Aspira organizira korejsko-hrvatsko Hansik natjecanje. 

Korejska kuhinja je, uvelike na valu popularnosti K-Popa ali i zahvaljujući sustavnom angažmanu države u globalnoj promociji, postala jedna od najpopularnijih kuhinja na svijetu. Svaki novi fad koji pokrenu korejski street food lokali ili TikTokeri postaju globalni trend. U Hrvatsku se korejska kultura hrane nažalost probija sporo i u vrlo slabim izdanjima, ali jela poput bulgogija, kimchija, bibimbapa, Hansik simbola, toliko su brzo osvojila hrvatsku publiku i chefove da svaka promocija autentične korejske hrane itekako ima smisla.  

Hansik natjecanje koje korejsko veleposlanstvo organizira u suradnji s Korejskim Institutom za promociju hrane,  održat će se u srijedu 5. lipnja. Zainteresirani kandidati mogu poslati svoj korejsko-hrvatski fusion recept. Tema natjecanja je Korejski Jang. Jang (izgorava se đang) su tradicionalni korejci fermentirani pripravci na bazi soje koji se koriste kao začini. Svaki prijavljeni recept na natjecanju mora sadržavati barem jedan korejskiJang, poput gochujanga (crvene paste od soje), doenjanga (paste od soje), ganjanga (sojinog umaka) ili bilo kojeg drugog janga koji se mogu kupiti u azijskim trgovinama. Svaki od kondimenata mora biti baš korejski, ne, recimo, japanski.

Recepte za natjecanje potrebno je poslati do 27. svibnja 2024. na mail adresu croatia_culture@mofa.go.kr  Uz recepte je obvezno poslati fotografije jela i opis postupka pripreme. Sve detalje o propozicijama možete pronaći na web stranici korejskog Veleposlanstva.

U pretkolu se bira 20 kandidata, koji će ući u završni krug natjecanja. Natjecanje će se održati 5. lipnja 2024. na Aspiri u Zagrebu.  Pobjednik dobiva novčanu nagradu od 1.000 eura, drugo mjesto nagrađuje se s 300 eura a treće mjesto sa 100 eura. Uoči natjecanja chef korejskog veleposlanstva Lee Cheolhui održat će predavanje otvoreno za javnost na temu Uvod u korejsku kuhinju i korejske jang začine. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})