Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

URBANOVO 2024. Ovoga vikenda za javnost se otvaraju međimurske vinarije. Možete posjetiti Štampara, Dvanajščak-Kozole, Cmrečnjaka… 

U Domu kulture u Štrigovi ovoga vikenda na središnjem događaju Urbanovog, Festivalu Pušipela, 24 međimurska vinara predstavila su više od 170 svojih etiketa. Urbanovo, višetjedni festival posvećen vinima i vinogradima, danas je jedan od najvažnijih međimurskih turističkih događaja.

Manifestacija Otvoreni podrumi, kojom se Urbanovo zatvara nakon Festivala Pušipela, postaje sve popularniji njegov dio, jer omogućava mirniji obilazak i pažljivije kušanje vina za posjetitelje koje zanima samo vino, ali i lijepe izlete za one koje više zanima idilična međimurska priroda. Robert Horvat, Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae, zahvalio je svima koji su svojim doprinosom omogućili da Urbanovo postane ugledna manifestacija i naglasio je da je to rezultat zajedništva i dugogodišnjeg predanog rada: “Naša spremnost na suradnju i zajednički rad su nas doveli do ovog trenutka. Urbanovo konstantno raste, a Festival Pušipela iz godine u godinu postaje sve bolji i atraktivniji.“ Međimurski vinski podrumi otvaraju se sljedećeg vikenda  24. i 25. svibnja.

urbanovo-5
urbanovo-2

Oba dana može se posjetiti Vinarija Cmrečnjak, jedna od najnagrađivanijih hrvatskih vinarija. Na zadnjim su Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama Cmrečnjaci su osvojili šest medalja za šest vina koje su poslali. Dakle, svako njihovo vino osvojilo je barem jednu medalju.  Vinarija Cmrečnjak puni dvadesetak etiketa stilski prilično različitih vina, od bazičnih sočno-mineralnih pušipela, do raritetnih predikatnih vina.

Cmrečnjak

Dva dana otvorena je vinarija obitelj Dvanajščak-Kozol. Brati i sestra Tea Dvanajščak Vuković i Viktor Dvanajščak, jedni su od najzanimljivijih tandema na vinskoj sceni kontinentalne hrvatske. Dvanajščak Kozol je jedina avangardna vinarija u Međimurju.  Viktor Dvanajščak jedan je od prvih hrvatskih vinara koji je precizno, po uzoru na Burgundiju, klasificirao svoje vinograde, iz kojih dolaze neka od najboljih vina Bregovite Hrvatske, poput Sauvignona Natura, Bijelog Pinota Sveti Juraj i Graševine Grofovo.

stampar-david-2
David Štampar

Podrum još jedne međimurske vinarske zvijezde Davida Štampara, koji je uz Cmrečnjaka, Dvanajščak-Kozole i Jakopića promijenio imidž Međimurja,  posve je nezaobilazan u obilasku lokalnih vinarija. Štampar se proslavio odličnim pjenušcem Urban White, a njegov Sauvignon i Pušipel Classic već su zaista klasici.

Dvanajšak-Kozol

Za vrijeme Otvorenih podruma mogu se posjetiti i Vinarije Hažić, Kocijan, Kojter, Preiner, Kerman, Kossi, Medenjak i St.Jerome. U svakoj vinariji uz vina će se moći i jesti, a neke organiziraju i koncerte. Cijeli raspored, radno vrijeme vinarija i detalje o gastro i glazbenoj ponudi, pogledajte OVDJE ili na Instagram i Facebook profilima Urbanovog. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.