Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Turistička zajednica Kvarnera priredila je zaista vrhunski program za članove žirija koji odlučuju hoće li Kvarner postati Europska gastronomska regija

Kvarner se kandidirao za Europsku gastronomsku regiju 2026. godine. Veći dio posla već je obavljen. U lipnju bi se službeno trebalo objaviti je li Kvarner uistinu postao Europska gastronomska regija za 2026. godinu. No, prije lipanjske potvrde kvarnerske su destinacije ovih dana, od 13. do 16. svibnja, posjetili članovi Stručnog žirija za dodjelu ovog prestižnog statusa.

Titulu Europske gastronomske regije dodjeljuje IGCAT. International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism osnovan je 2010. godine u Barceloni. Posebno je važno naglasiti da je IGCAT neprofitna organizacija, koja promiče najviše dosege u turizmu i gastronomiji. Izbor Europskih gastronomskih regija jedna je od zapaženih djelatnosti IGCAT-a. U ime IGCAT-a Kvarner su ovih dana posjetili Sari Kaasinen iz Finske, Barbara Zmrzlikar iz Slovenije, Jens Storti iz Norveške, Jaume Gomila iz Španjolske , predsjednica IGCAT-a Diane Dodd i još dva predstavnika IGCAT-a, Fabrizia Toccoli i Raul Torres.

Kvarnerska turistička zajednica na čelu s direktoricom Irenom Peršić Živadinov, stručnom je žiriju priredila doista prvorazredan, reprezentativan četverodnevni program. Obilazak Kvarnera i Primorsko goranske županije počeo je u Gorskom kotaru, gdje su članovi Žirija među ostalim posjetili lokvarski restoran Eva, trenutno najuzbudljiviji lokal u ovom dijelu Hrvatske. Članovi žirija također su obišli Fužine, gdje su ručali u poznatom hotelu Bitoraj. Navečer se žiri približio moru; u restoranu Kukuriku u Kastvu organizirana je svečana večera. Ovdje valja podsjetiti da je Kukuriku prije više od dvadeset godina, dok je ondje kuhao veliki chef Zdravko Tomšić, među prvima na Kvarneru promovirao fine dining.

Drugog su dana predstavnici IGCAT-a posjetili Turističko ugostiteljski fakultet u Opatiji da bi se zatim uputili na Cres i Lošinj, dva otoka koja spadaju među najljepše i najzelenije na Jadranu. Posjet Cresu bio je, logično, posvećen creskim maslinicima i creskoj janjetini, pa je tako u creskoj Poljoprivrednoj zadruzi organizirano kušanje maslinova ulja, dok se na farmi u Loznatima kušao lokalni ovčji sir. Slijedio je ručak u legendarnoj Bukaleti, gostionici koju obožavaju valjda svi štovatelji creske janjetine. Prije mnogo godina pokojni Andrej Barbieri srdačno nam je preporučivao baš Bukaletu kao idealno mjesto za uživanje u otočkoj janjetini.

Stručni se žiri zatim dovezao do Lošinja, gdje su večerali u restoranu Alfred Keller koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu; Alfred Keller nalazi se u vrlo luksuznom hotelu Alhambra.

Treći dan posjeta obuhvatio je Krk, Crikvenicu i Vinodol. No, prije odlaska iz Lošinja IGCAT-ovi eksperti prošetali su su glasovitim lošinjskim Apoksiomenovim muzejom. Na Krku su, pak, u konobi Nada članovi Žirija vidjeli kako se izrađuju šurlice. Uz šurlice je poslužen janjeći gulaš, dok je za desert, ispravno, odabran presnac. Svakako je važno spomenuti da su se predstavnici IGCAT-a na Krku susreli s vodećim krčkim vinarima kao i sa sommelierom Žarkom Stilinom, strastvenim promotorom kvarnerskih vina i jednim od ambasadora projekta Kvarner-Europska gastronomska regija.

Poslije povratka na kopno, žiri i njegovi domaćini večerali su u crikveničkom restoranu Dida; tema večere bila je plava riba, s čime bi David Skoko bio prilično zadovoljan. Predzadnjeg dana posjeta Kvarneru, članovi Stručnog žirija za dodjelu statusa Europske gastronomske regije obišli su Rijeku i Opatiju.

U Rijeci su posjetili više kulturnih atrakcija i ručali u konobi Na Kantunu, da bi večeras, u četvrtak, večerali u Plavom podrumu, jednom od najboljih hrvatskih restorana unatrag četvrt stoljeća. Večera u Plavom podruma bazira se na kvarnerskim škampima, ultimativnoj hrvatskoj delikatesi. Vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić, ambasadorica ovog projekta, spada među vodeće hrvatske stručnjakinje za škampe. 

U petak ujutro u Navisu se održava press konferencija na kojoj će članovi Stručnog žirija govoriti o svojim dojmovima o posjetu Kvarneru. Kruno Kapetanović, vlasnik Navisa, najboljeg opatijskog hotela, također je ambasador projekta Kvarner, Europska gastronomska regija.

S obzirom na ovako pažljivo i zaista prvorazredno organiziran program obilaska Kvarnera, ne treba sumnjati da će konačna odluka IGCAT-ova žirija biti pozitivna. Što znači da će Kvarner postati Europska gastronomska regija za 2026. godinu. Izvanredno važno za kvarnerski turizam i restoransku scenu.

Kvarner je zbog svog zemljopisnog položaja prirodna gastronomska destinacija. Kvarner treba postati dio hrvatske obale, baš kao i Istra, gdje se ciljano dolazi zbog gastronomije a ne samo zbog lijepog vremena. Utoliko je projekt Kvarner, Europska gastronomska regija, iza kojeg stoji Turistička zajednica Kvarnera, jedna od najinteligentnijih i dugoročno najkorisnijih promotivnih operacija u hrvatskom turizmu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.