Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IZVANREDNA VIJEST ZA TURIZAM Nikolina Brnjac više nije ministrica turizma

nikolina-brnjac

News mediji tvrde da Nikolina Brnjac neće obavljati dužnost ministrice turizma u novoj Vladi Andreja Plenkovića. To je svakako jedna od rijetkih dobrih vijesti s hrvatske političke pozornice i upravo izvanredno dobra vijest za hrvatski turizam.

Evo zašto. Prvo, Nikolina Brnjac nije znala apsolutno ništa o turizmu kad je preuzela Ministarstvo turizma. Turizam je veoma specifična djelatnost, koja ne trpi birokrate opće prakse. Drugo, gospođa Brnjac redovito je napuhavala hrvatske turističke statistike. Lani je, primjerice, govorila o rekordnoj sezoni, premda je broj posjetitelja i noćenja tijekom ljeta bio vidljivo manji nego preklani. Kad su objavljene službene brojke o noćenjima i dolascima, gospođa Brnjac počela se izvlačiti tezom da nisu bitne brojke nego kvaliteta.

Zatim je, pretkraj godine, ponovno počela glorificirati financijski rekordnu sezonu, iako je posve jasno da su lanjski financijski rezultati posljedica dvoznamenkaste inflacije. Treće, ministrica Brnjac nije poduzela baš ništa da bi počela rješavati strateški problem hrvatskog ugostiteljstva: riječ je, naravno, o manjku domaće kompetentne radne snage. Svaki bi odgovoran ministar turizma barem pokrenuo inicijativu za osnivanje središnje državno-privatne obrazovne institucije za kuhare, barmene, konobare…

Četvrto i najvažnije. Tijekom mandata Nikoline Brnjac nastavila se drastična apartmanizacija hrvatske obale. Omjer kreveta u privatnom smještaju i u hotelima dodatno je porastao u korist privatnog smještaja, što je upravo katastrofalno za hrvatsku turističku industriju ali i za ekologiju i komunalnu infrastrukturu na Jadranu. Naposljetku, u Hrvatskoj i dalje nema ni jednog zaista luksuznog svjetskog hotelskog brenda. Nikolina Brnjac nije bila zlonamjerna ministrica. Ali je zato bila potpuno nekompetentna za svoj posao. Zadnje što hrvatski turizam treba jest ministar turizma bez znanja o turizmu i bez jasne vizije turističkog razvoja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.