Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijani tvrde je EU zabranila naziv prošek. ‘Prošek pripada Talijanima’

Predsjednik regije Veneto, strastveni nacionalist Luca Zaia, najavio je da će u Službenom listu Europske unije uskoro izići uredba kojom se definitivno zabranjuje naziv Prošek na etiketama hrvatskog prošeka. Podsjetimo, Italija je u EU tražila da se zabrani korištenje naziva prošek jer to, prema njima, previše podsjeća na prosecco pa zbunjuje kupce.

Riječ je o jednom od glupljih iskaza talijanskog gastronomskog hegemonizma. Prosecco je, kao što je poznato, pjenušavo vino sa sjevera Italije, a prošek je sasvim drugi proizvod, slatko vino od prosušenih bobica grožđa koje se proizvodi u Dalmaciji. Prvih nekoliko talijanskih pokušaja da isposluju zabranu naziva prošek u EU nije uspjelo. Luca Zaia sada najavljuje da su ipak uspjeli. 

“Dosje Prosecco-Prošek je zatvoren. Taj naziv je talijanski i nijedna druga nacija ga nikad neće moći koristiti u Europi kao ‘svoj tradicionalni naziv’ vina”, piše talijanska novinska agencija Ansa, “Nova Europska uredba o oznakama zemljopisnog podrijetla, dakle, okončala je višegodišnju raspravu  i ovo  je rezultat timskog rada talijanskih institucija, trgovinskih udruženja i konzorcija koji su branili ne samo marku, već i vino koje izražava povijest i identitet talijanske regije Veneto.” 

Luca Zaia doslovno je izjavio da je “prošek naziv koji pripada nama (Talijanima).”

“Želio bih reći da je Prošek naziv koji nam pripada. Taj je naziv rezerviran dekretom iz 2009. koji sam osobno potpisao dok sam bio ministar, priznala ga je Europa, a tu je i UNESCO koji je 2019. proglasilo svjetskom baštinom Brda Prosecca u području Conegliano Valdobbiadene” – rekao je Luca Zaia.

Zaia, koji uporno i namjerno miješa prosecco s prošekom, tvrdid a za odluku EU postoji i povijesni razlog. “Prvi spomen naziva Prosecco zabilježen je u 14. stoljeću, a postoji i karta zemljopisnog područja u kojem je grad Prosecco, smješten na maloj udaljenosti zapadno od Trsta, nazvan Proseck  zbog tadašnjeg utjecaja  Habsburgovaca,” zaključio je Zaia, koji ovako, ako je istina, objašnjava jednu od sramotnijih odluka EU zadnjih godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.