Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SUSHI MACABRE Najsmrtonosnija riba na svijetu ulovljena je jučer u Medulinskom zaljevu

U ponedjeljak 13. svibnja kod otoka Ceja u Medulinskom zaljevu uočeno je sedam srebrnoprugih napuhača. Jednu je ulovio i fotografirao ribar Anton Vidović. Srebrnopruga napuhača najotrovnija je riba na svijetu. Ona sadrži tetrodotoksin, otrov mnogo snažniji od cijankalija. Za tetrodotoksin ne postoji protuotrov. Stoga konzumacija mesa srebrnpruge napuhače može izazvati teške zdravstvene probleme, često i smrt.

Srebropruga napuhača (latinski lagocephalus sceleratus) spada među četrdesetak vrsta otrovnih riba napuhača koje se u japanskoj gastronomskoj kulturi nazivaju fugu. Fugu se najčešće jede sirov, kao sashimi pa kao sushi, ali se može i kuhati i pržiti. U određenim je povijesnim razdobljima bio zabranjen zbog čestih smrtnih slučajeva. Fugu u Japanu ponovo dolazi u modu početkom prošlog stoljeća a danas ga smiju pripremati isključivo posebno licencirani chefovi, kako bi se izbjegla opasnost od unosa tetrodotoksina u organizam. U modernoj se japanskoj gastronomiji razvio poseban žanr restorana specijalziranih za fugu, koji priremaju večere s nizom slijedova od ove veoma posebne delikatese.

Srebrnopruge napuhače u Sredozemlje dolaze iz Crvenog mora kroz Sueski kanal. Riječ je o invazivnoj vrsti koja nema puno prirodnih neprijatelja i koja može negativno djelovati na bioravnotežu Jadranskog mora. Nadamo se da ni jednom hrvatskom chefu neće pasti napamet da bilo kome u bilo kakvom odliku servira srebrnoprugu napuhaču.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.