Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RENESANSA VERMUTA Vinarija Bibich počela je proizvoditi  veoma karakterne vermute u tri boje

Svibanjski Wine Spectator objavio je veći prilog o vermutu. Najtiražniji američki vinski magazin na šest strana slavi renesansu vermuta, aromatiziranog vina koje je već dulje od 150 godina obvezni sastojak niza klasičnih koktela, poput Martinija i Manhattana.

Wine Spectator konstatira da moderno doba vermuta počinje s torinskim Carpanom, koji se počeo proizvoditi 1786. godine u slatkoj varijanti, na bazi muškata. Nekoliko desetljeća kasnije Joseph Noilly u Francuskoj je izmislio suvremeni suhi bijeli vermut; Noilly Prat i danas je jedan od neizostavnih globalnih  brendova vermuta.

Španjolska je treća europska središnjica vermoutha. Barcelona i Madrid  prepuni su barova koji se ponose svojim kućnim vermouthom, dok klasične andaluzijske vinarije ,poput Emilia Lustaua i Gonzales Byassa proizvode odlične vermute na bazi Sherryja

U posljednjih se desetak godina komercijalne i crafterske varijante vermoutha uspješno vinificiraju i u Novom svijetu , od Santa Barbare, preko Finger Lakes u New Yorku do Australije.

Vermut je danas definitivno, vruće, trendovsko piće koje zauzima sve značajniji tržišni segment i kao čisti aperitiv i kao važan sastojak moderne miksologije.

Zanimljivo je da Wine Spectator predlaže čitateljima da piju i Reverse Martini. Reverse Martini je koktel koji se sastoji od dva dijela suhog vermuta i samo jednog dijela gina ili votke.

Nema nikakve sumnje da bi James Bond s prezirom odbio takvu varijantu Martinija, ali Reverse Martini govori o rastućoj popularnosti vermuta.

U Hrvatskoj je vermut i dalje uglavnom marginaliziran. Tek nekoliko distributera uvozi zaista vrhunske talijanske vermute poput Carpana i Cocchija, dok domaća proizvodnja gotovo da ne postoji, osim nekoliko tradicionalnih vermuta koji se nisu mijenjali desetljećima.

Skradinska vinarija Bibich ispravno je prepoznala da vermut postaje sve popularniji i da u Hrvatskoj nema crafterskih vermuta, pa je nedavno napunila tri vrste vermuta.

Radi se o bijelom, oranž i crnom vermutu. Bibichev bijeli i oranž vermut baziraju se na debitu i na destilatu od debita. Sadrže oko 16, 5 posto alkohola, a aromatizirani su pelinom, korom gorke naranče, kamilicom i s još petnaestak biljnih i voćnih aromata.

Bijeli vermut upravo je izvanredan: svojom kombinacijom trpkosti i blage slatkoće podsjetio nas je na kućno proizvedene vermute iz madridskih barova, što je ozbiljan kompliment. Lani smo se u Madridu svako kasno popodne na putu do hotela zaustavljali u naizgled neuglednom baru, koji se ponosi neprekinutom proizvodnjom vermuta od 1940-tih. Bibichev bijeli i jantarni vermut pića su koja će obogatiti i razigrati svaku ambiciozniju barsku kartu bilo gdje u Hrvatskoj.

Bijeli i oranž vermut treba piti hladne i same kao aperitiv, uz dimljene bademe, aromatične žešće sireve, slane inćune i dobre crne masline poput kalamata.

Bijeli vermut fino funkcionira i u kombinaciji s tonicima kao što je Fever Tree, s kriškom limuna ili limete. 

Bibichev crni vermut napravljen je od lasine, plavine i babića, s vinskim destilatom od iste tri sorte. Destilat je odležavao sedam godina. I crni vermut sadrži gotovo dvadeset aromata. Uz pelin, koru naranče, i koru limuna, posebno treba spomenuti mahleb. Mahleb se dobiva od sjemenki voća koje pripada obitelji trešanja. Mahleb okusom može asocirati na marcipan. Crni Bibichev vermut također se može servirati u kombinaciji s tonikom.

Bibichev kućni vermuti još nemaju etiketu. Kad se pojave na tržištu koštat će oko 20 eura, što je prilično povoljno za tako karakterno i originalno aromatizirano fortificirano vino.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.