Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Iloku se 7. i 8. lipnja održava šesto izdanje Festivala traminca, najjače dosad

Jedan od mlađih hrvatskih vinskih festivala i jedan od najvažnijih kontinentalnih, Festival traminca koji se održava u Iloku, najavio je svoje šesto izdanje, najjače dosad. Što ima posebnu težinu jer je Festival traminca baš kad se počeo afirmirati imao dvogodišnju pauzu zbog pandemije.

Ove godine 7. i 8. lipnja festival će se održati na najatraktivnijim iločkim lokacijama: u samom gradu, na Principovcu, u Starom podrumu Iločkih podruma i u Kuriji Brnjaković. Festival obuhvaća otvoreni dio za javnost, radionice i gala večeru koju će prirediti Deni Srdoč, jedini hrvatski chef koji je dobio Michelinovu zvjezdicu u dva restorana. Uz Srdočeva jela točit će se traminci Iločkih podruma, Mladena Papka, Vere i Roberta Zime i Dinka Draguna.

Radionice su prilično zanimljive. Sanja Vladovići Stiv Kahlina, iz čokolaterije Taman, održat će predavanje o pairingu predikata Iločkih podruma i čokolade. Aleš Winkler briljantne će Kumparička kozje sireve sparivati s tramincima Vinarije Papak, dok će Slavko Kalazić na primjeru svoga vina Batina iz 2010. pokazati kako traminac, uglavnom dominantno, funkcionira u kupažama.   

Danilo Steyer

Danilo Steyer predstavit će vertikalu Steyer Mark Extremea, traminca koji je nedavno na International Wine Challengeu u Šangaju proglašen najboljim i kategoriji jantarnih vina. Horst Hummel, odvjetnik iz Berlina koji proizvodi vina u Villanyju, održat će predavanje o svojim ekstremno vinificiranim, neintervencionističkim vinima kroz tri različite berbe traminca, lipovinu i portugizac po kojemu je poznat. 

Na Festivalu traminca će se predstaviti i slovenska vinarija Radgonske gorice, a srpski publicist i organizator velikih vinskih manifestacija Zoran Dragoljević Žorž na primjeru šest traminaca iz Srbije pokazat će koliko različiti terroiri utječu na stilove traminaca u tri različita vinogorja. Petar Kocijan iz Štrigove predstavit će svoju vinariju u kojoj se nalaze i dvije etikete traminca. Ukupno će se na radionicama Festivala traminca kušati 40 vina. Glavna izložba vina na festivalu, Traminac Tasting, održat će se u dvorištu iločkog Starog podruma, s nastupima glazbenika i DJ-a. Festival traminca organizira novinar i vinski publicist Željko Garmaz.

Cijena ulaznice za sve radionice, koja uključuje i ručak, iznosi 100 eura

Cijena ulaznice za gala večeru koja uključuje pet slijedova i pairing s pet traminaca, iznosi 100 eura.

Rezervacije na: zeljko.garmaz@gmail.com ili +385916400527

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})