Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NEOPHODNA LISTA 12 najboljih zagrebačkih lokala u tri najpopularnije kategorije: roštiljarne, azijski street food i pizzerije

Relativno malo Hrvata redovito jede u konvencionalnim restoranima, a još manje u fine dining restoranima. Ali vrlo mnogo Hrvata razmjerno često jede u roštiljarnama, pizzerijama i azijskim street food lokalima. O tome svjedoči više od stotinu pizzeria, više od stotinu azijskih fusion i sushi barova i još uvijek mnogo roštiljarni koje rade u Zagrebu. Stoga smo odlučili sastaviti našu prvu multižanrovsku listu, kojom smo obuhvatili najbolje lokale u tri popularne kategorije. Ova cross lista namijenjena je svima koji češće jedu vani a ne žele trošiti previše novca.

Azijski street food

1. Soi Fusion, Ilica

swanky-soi-fusion

Soi Fusion uspio je preživjeti odlazak Vida Nikolića i sada uz nekoliko Nikolićevih klasika priprema snažno začinjena, dosta autentična panazijska jela, koja dolaze na stol u velikim porcijama za razuman novac. Naši su favoriti Hainan piletina i Ginger and Scallion Noodles. 

2. Torikaya, Petrinjska

Torikaya posluje fenomenalno. Specijalizirana za ramene, Torikaya se pretvorila u malu kovnicu novca, što znači da nešto rade jako dobro. Osim ramena, toplo preporučujemo gyoze.

3. Tori, Ivana Kukuljevića , Špansko 

tori-street-food-2

Originalni bar Vida Nikolića, pradjeda hrvatske azijske ulične kuhinje, trenutno među ostalim nudi japanski curry od piletine, juhu od rakova s kokosovim mlijekom, crvenim curryjem i kozicama u panku i korejsku prženu piletinu. Vid Nikolić uskoro otvara drugi Tori na Trnju.

4. Saralee’s Thai Street Food, Iblerov Trg

khaos-g

Pred kioskom na Iblerovu trgu i dalje miriše jednako zanosno i intenzivno kao na tržnicama u Bangkoku, a jučer smo ponovno naletjeli na veći red. Curry i tom yum gospođe Saralee i dalje su aromatični, bogati i uglavnom autentični. Druga lokacija, u Branimirovoj, prilično je neprivlačna jer asocira na tvorničku ili studentsku menzu.

Roštiljarne

Ovo je najkraća lista jer ne želimo spominjati lokale koji rade s kupovnim pljeskavicama i ćevapima, ili “obogaćuju” meso sojinom sačmom

1. Tvornica pljeskavica Kosta, Savska

tvornica-pljeskavica-kosta-restoran-zagreb

Uvjerljivo najbolja zagrebačka roštiljarna i nedavno nas je oduševila uvjerljivo najboljim ćevapima u gradu, koji se prodaju po smiješno niskoj cijeni. Mljeveno meso Kostadina Stefanovića rahlo je, sočno ali nikad premasno i nema presnažan miris dima. Kosta je zakon, već desetak godina.

2. Batak, niz lokacija

Batak je važan zato što je proširio žanrovske okvire hrvatskih roštiljarni. Batak uz bazični roštilj prodaje burratu, grilane šparoge, dimljena pačja prsa, tartar biftek ili carpaccio, čime je privukao novu, mlađu publiku. Cijene su vrlo povoljne a kvaliteta standardizirana, premda ima oscilacija što je teško izbjeći s obzirom na čak 18 restorana. Vinska lista prilično je široka, sa solidnom ponudom vina na čaše.

3. Budweiser, Heinzelova

budweiser-steak

Budweiser peče standardno dobre, ogromne pljeskavice i ćevape, ali njegov je nesumnjivi forte zapravo biftek, jedan od najboljih u Zagrebu u kategoriji casual restorana. Premda se u Budweiseru uglavnom pije Budweiser , vinska karta nije loša. Na drugoj lokaciji, na Trešnjevki, kuhanje zna biti pomalo šlampavo.

Pizzerije

1. Franko’s Pizza & Bar, Branimirova 

Idući tjedan bit će objavljena nova lista Top 50 Pizza, pa ćemo vidjeti je li se Franko’s Pizza & Bar četvrti put zaredom uspio plasirati među pedeset najboljih pizzerija u Europi izvan Italije. Franko’s redovito obogaćuje jelovnik novim pizzama poput napoletane s inćunima i spirulinom, no naš je favorit pikantna Calabrian Red, koja se na meniju nalazi od prvoga dana.

2. Al Dente, Bogovićeva

al-dente-1

Al Dente peče izvrstnu canotto, napoletanu s visokim prozračnim rubovima, a na pizzu katkad stavlja relativno luksuzne sastojke. Jednom smo naišli čak i na bijeli tartuf. Al Dente ovih dana otvara ekspozituru u Rovinju.

3. Karijola, Vlaška i Kranjčevićeva

karijola2019-picante

Karijolina ultra hrskava tanka pizza predstavlja žanr za sebe, koji uspješno iskače iz mora hrvatskih napoletana. Karijola je, podsjetimo, prije dvadesetak godina doslovno izmislila modernu scenu hrvatskih pizzerija. Do otvaranja Karijole nitko na pizzu nije stavljao mozzarellu i nikome nije padalo napamet da peče sezonske pizze.

4. Public, Tomislavova, Voltino

public

Public peče standardno dobre, mirisne leopardaste napoletane koje izlaze iz velike krušne peći. Public je i restoran s dosta opsežnim menijem opće prakse, pa se katkad čini da pizze padaju u drugi plan.

5. Park, Martićeva

Park je sve bolji i bolji. Park peče pizze koja uvjetno spadaju među napoletane, ali sadrže i elemente starinskih zagrebačkih pizza s kraja osamdesetih godina. Sastojci su dosta dobri; San Marzano, fior di latte, nduja, bivolja mozzarella, solidna kuhana šunka… Servis je prijateljski i profesionalan, terasa usred jedne od najpopularnijih gradskih ulica živahna je i ugodna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})