Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Kraš je lansirao Fontana čokoladne Vrele kocke, koje imaju jak okus čilija ali nemaju okus  čokolade

Prije nešto manje od pola stoljeća ondašnja avangardna industrija slatkiša Josip Kraš promovirala je prve ledene čokoladne kocke na tržištu bivše Jugoslavije. Premda Kraševe Ledene kocke nisu imale snažnu aromu mentola poput legendarnih britanskih čokoladica After Eights, u ustima su doista ostavljale osjećaj hladnoće i čistoće.

Ledene su kocke uskoro postale golemi hit: hladnoplave kutije s pralinama punjenima nekim bijelim preslatkim materijalom masovno su se prodavale na području cijele bivše države. Prije tri ili četiri dana Kraš je lansirao Vrele kocke.

Očigledno je da su Vrele kocke punjene ekstraktom čilija zamišljene kao kontrast Ledenim kockama. No Kraš je nažalost pogriješio u svim mogućim segmentima proizvodnje i promoviranja Vrelih kocki.

Prvo, ime Vrele kocke prilično je nekomunikativno, da ne kažemo bedasto. U hrvatskom govornom jeziku taj se pridjev gotovo uopće ne koristi, osim kada kažemo vrela voda.

Ali čak i za vodu češće govorimo vruća nego vrela. Dakle, Kraševe su se nove kocke, da bi bile povezane sa svakodnevnim jezikom, trebale zvati Vruće a ne Vrele. Baš nas zanima tko je toliko osebujan u jezičnoj komunikaciji izabrao naziv Vrele kocke. Drugo, u Vrelim se kockama, premda su obložene debljim slojem čokolade, okus čokolade uopće ne osjeti.

Kocke, naprotiv, imaju okus zloglasnih šećernih tabli iz sredine osamdesetih godina, kad bivša država nije imala dovoljno deviza za uvozi kakaa pa su se sve čokolade i čokoladni proizvodi naglo pretvorili u šećerne table i šećerne napolitanke. Ne znamo što Kraš braće Pivac koristi za Vrele kocke, ali to što koristi spada u vrlo nizak rang europske i svjetske čokoladne industrije.

Punjenje Vrelih kocki neobično je pikantno, gotovo blizu najblažem Tabascu, što nas je razveselilo. Ali s tupastim okusom šećera u katastrofalno lošoj čokoladi Krašove Vrele nisu ni osobito jestive, a kamoli masovno komercijalne. Drago nam je što Kraš u prilično redovitim vremenskim razmacima pokušava promovirati nove proizvode. Kraš je najvažnija konditorska industrija u hrvatskoj povijesti. Međutim, svi Kraševi novi i retro proizvodi unatrag barem pet godina kompromitiraju Krašov brend. Kraš bi trebao angažirati relevantnog stručnjaka za čokolade, početi uvoziti vrhunski kakaovac i početi stvarati posve novu paletu visokokvalitetnih čokolada i bombona na koje se mogu osloniti tradicijski Kraševi brendovi.

Nismo sigurni je li Kraš braće Pivac spreman za tako ozbiljan pothvat.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})